(FOTO) LJUDSKI ZOOLOŠKI VRTOVI U SRCU EVROPE: Zašto o ovome istoričari ćute?
Foto: Wikipedia

Kavezi i okovi

(FOTO) LJUDSKI ZOOLOŠKI VRTOVI U SRCU EVROPE: Zašto o ovome istoričari ćute?

Zanimljivosti -

Takozvani "ljudski zoološki vrtovi" bili su glavna atrakcija u zapadnoj Evropi 20. veka, što itekako svedoči o rasizmu koji se uzimao zdravo za gotovo u tom vremenu.

Rasizam, njegove posledice i kultura uzrokovana njime su duboko ukorenjeni u kulturu zapadnog sveta, naročito Amerike. Ropstvo naroda Afrike, etničko čišćenje severnoameričkih Indijanaca i kolonijalistički imperijalizam ostavili su neizbrisive tragove, koji se ne zaustavljaju samo na naslovima istorijskih udžbenika.

Jedan od najdrastičnijih primera ove "civilizovane" ere jesu takozvani "ljudski zoo vrtovi" gde su u kavezima umesto životinja bili crnci iz Afrike. Ovakve izložbe održavale su se u Parizu, Hamburgu, Antverpenu, Barseloni, Londonu, Milanu, Vašavi i u nebrojeno mnogo evropskih gradova.

Fotografija koju gledate je uslikana na sajmu u Briselu 1958. godine. Ovo je jedno od svedočanstava da rasizam nije svojstven samo SAD-u, što istorija često ignoriše.

Ota Benga (Foto: Wikipedia)
Ota Benga (Foto: Wikipedia)

Ota Benga na izložbi u Bronksu 1906. godine. Zabeleženi su čak i precizni podaci, upravo zato što je tretiran kao životinja. Iz Konga ga je doveo dr. Semjuel Verner.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track