JUPITER SE NE OKREĆE OKO SUNCA! Zaboravite na sve što su vas učili u školi, ovo je prava istina

Misterije Sunčevog sistema

JUPITER SE NE OKREĆE OKO SUNCA! Zaboravite na sve što su vas učili u školi, ovo je prava istina

Zanimljivosti -

Jupiter, peta planeta Sunčevog sistema je toliko veliki da su naučnici došli do zaključka da on zapravo ne orbitira oko Sunca.

Prvo su nam rekli da Pluton nije planet, pa sad razmišljaju da ga mu vrate izgubljeni status, a danas smo saznali da se Jupiter ne okreće oko Sunca. Pokušaćemo da budemo precizniji i pojasnimo komplikovana saznanja istraživača koji su došli do ovog zaključka.

Svi znamo da je Jupiter najveća planeta našeg Sunčevog sistema, ali da li ste znali da je njegova masa još impresivnijih brojka. Naime, masa Jupitera je 2.5 veća nego sabrana masa svih preostalih planeta (uključujući i našu).

Sunčev sistem (Foto: Profimedia)
Sunčev sistem (Foto: Profimedia)

Pomenuta masa utiče na izmeštanje gravitacionog epicentra. On nije u središtu Sunca kao ostalim planetama, već malo iznad povšine naše zvezde.

Džin
Džin

Kada manji objekat orbitira oko većega, to nije statična rotacija, već međusobno orbitiranje, ali se čini da se veći objekat ne miče iako oni zapravo rotiraju oko zajedničke gravitacione tačke. Što je veći objekat masivniji, a onaj koji se na oko rotira manje mase, to je rotacioni ciklus pravilniji jer je epicentar gotovo uvek unutar većeg objekta.

Pa, kod Jupitera je priča drugačija. Iako je znatno manje mase od Sunca, ipak ga ne treba potcenjivati jer je upravo ta masa razlog zbog kog tehnički možemo reći da dva nebeska tela orbitiraju jedno oko drugog. Ali dobro, Sunce je u maloj prednosti.

(Ifl Science)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track