NAPOKON REŠENA MISTERIJA: Evo zašto se dešavaju nesreće na području Bermudskog trougla!
Foto: Profimedia

Naučnici istražili

NAPOKON REŠENA MISTERIJA: Evo zašto se dešavaju nesreće na području Bermudskog trougla!

Zanimljivosti -

Naučnici veruju da su napokon uspeli da reše misteriju Bermudskog trougla nakon što su primetili čudne heksagonalne oblake u ovom regionu.

Bermudski trougao predstavlja 500.000 kvadratnih kilometara okeana koji su povezani sa brojim nestancima brodova i aviona.

Ovaj smrtonosni trougao oduvek je predstavljao nerazjašnjenu misteriju, ali grupa naučnika veruje da su napokon uspeli da otkriju šta stoji iza ovog misterioznog područja.

A sudeći po njima, u pitanju su heksagonalni oblaci u Severnom moru.

"Skoro je nemoguće videti oblake sa pravim ivicama. Većinu vremena oblaci imaju potpuno nasumične oblike", tvrdi dr Stiv Miler, meteorolog sa Kolorado univerziteta.

Koristeći satelite, naučnici su pokušali da otkriju šta se tačno dešava ispod ovih oblaka i otkrili da su vetrovi u nivou mora dostizali brzinu od preko 300 kilometara na sat.

Ovi vetrovi su dovoljno moćni da stvore talase koji su visoki i do 15 metara.

"Ovi tipovi heksagonalnih oblika su u osnovi vazdušne bombe koje padaju na morsku površinu i stvaraju ogromne talase", objašnjava meteorolog Rendi Cerveni.

Ovakvi talasi dovoljno su veliki da obrnu brodove, a sama brzina vetra može da povuče aviona ka morskoj površini.

Najveća zabeležena nesreća u Bermudskom trouglu desila se kada je pet bombardera Sjedinjenih Američkih Država nestalo nakon što su njihove posade prijavile da su kompasi prestali da im funkcionišu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track