NISTE NI SVESNI KOLIKO JE VAŽNO: Evo šta se dešava kada imate deža vi
Foto: Printskrin

iznenadićete se

NISTE NI SVESNI KOLIKO JE VAŽNO: Evo šta se dešava kada imate deža vi

Zanimljivosti -

Deža vi bi u prevodu sa francuskog značilo "već viđeno", a opisuje fenomen snažnog osećaja da smo već u prošlosti preživeli trenutak koji nam se trenutno dešava. Naučnici vekovima pokušavaju da objasne šta izaziva ovaj jeziv osećaj, a izgleda da su konačno došli do odgovora.

Tim istraživača sa univerziteta "Sent Endruz" uspeo je da aktivira ovaj osećaj u laboratorijskim uslovima i učinili da nešto spontano postane predvidivijo. To im je pošlo za rukom tako što su izmenili trik kojim neurolozi koriste kako bi usadili lažna sećanja u umove ljudi. Trik uključuje recitovanje liste povezanih reči kao što su krevet, noć i san iz kojih je izostavljena ona najvažnija koja ih sve povezuje – san.

Od učesnika se nakon toga traži da ponove reči i vrlo često se dešava da se mnogi od njih tvrde da su čuli i san među njima.

U prvom delu eksperimenta kada su učesnicima govorene povezane reči, istraživači su ih pitali da li su čuli reč koja počinje na slovo "s". a pošto nisu odgvor je bio negativan.Kasnije, kada je od njih traženo da se prisete reči, od ranije su znali da nisu čuli reč na "s", ali u isto vreme, lažno sećanje na san im je bilo usađeno, pa im je samim tim reč bila poznata.

Foto: Printskrin
Foto: Printskrin

Ovom tehnikom naučnici su pratili i šta se dešava u mozgovima učesnika. Iako je tehnika uključivala vežbanje memorije a učesnici su dobili lažno sećanje, delovi mozga koji su povezani sa sećanjem nisu pokazali aktivnost prilikom skeniranja. Aktiviran je prednji deo mozga koji je povezan sa donošenjem odluka što naučnici nisu očekivali.

"Ovi rezultati ukazuju na to da u mozgu dolazi do rešavanja određenih konflikata svaki put kada doživimo deža vi", smatra Stefan Kuler sa univerziteta "Zapadni Ontario" koji nije bio uključen u ovo istraživanje.Istraživanje je sprovedeno na malom broju ljudi i zbog čega se čeka mišljenje drugih stručnjaka.

Bez obzira na sve, u pitanju je prilično intrigantan početak koji nas vodi drugačijim putem od dosadašnjeg mišljenja da deža vi ima veze sa posebno jakim lažnim sećanjima. Sa druge strane, ovaj osećaj može biti i veoma pozitivna stvar jer signalizira da je sposobnost mozga da proverava naša sećanja u savršenom redu, ali i prilično nezgodan jer mnoge može da učini paranoičnim.

(sciencealert.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja