OTKRIVEN LEK PROTIV STARENJA?! Na pragu smo medicinske revolucije
Foto: Profimedia

Besmrtnost

OTKRIVEN LEK PROTIV STARENJA?! Na pragu smo medicinske revolucije

Zanimljivosti -

Proces starenja je nažalost nepovratan i tu čovečanstvo ne može ništa osim da se trudi da ga uspori, ali stvari se polako menjaju.

San o besmrtnosti je jedan od glavnih motiva umetnosti i predstavlja konstantnu želju čitavog čovečanstva. Danas smo na pragu da taj san postane ostvaren. Novu nadu pruža studija istraživača američkog UCLA koja bi mogla da omogući razvoj procedure zamene starih ćelija u telu.

Ključ je u DNK unutar naših mitohondrija (izvora energije za ćelije) koji se, starenjem raspada i mutira, a mitohondrije nisu u mogućnosti da je "poprave".

Naučnici su sada našli način, utemeljen na procesu autofagije (razgradnje nepotrebnih ćelijskih elemenata), da manipulišu genima koji bi trebalo da imaju mogućnost uklanjanja mutiranog DNK kako bi obnovili ćelije. Putem autofagije ćelije mogu "svariti" disfunkcionalne mitohondrije kako bu omogućile stvaranje zdravih zamena.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ovu studiju istraživači su sproveli na voćnoj mušici. Proučuvali su mitohondrijsku DNK u mišićima koje ona koristi da bi letela, a koji godinama, kao i ljudski, slabe. Zamenili su joj ćelije pa se količina mutirane DNK u mišićima značajno smanjila. Nakupljanje mutiranog DNK izaziva starenje, ali i pojavu bolesti poput Alchajmerove, Parkinsonove ili sarkopenije (gubitka mišićne mase).

(Daily Mail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track