SVET ŠABLONA: Rasizam je posledica optičke iluzije?!
Foto: Profimedia

Crno-beli svet

SVET ŠABLONA: Rasizam je posledica optičke iluzije?!

Zanimljivosti -

U našim glavama nalazi se nešto što nas tera da se plašimo visokih i krupnih muškaraca, da mislimo da je matematika “muški” predmet ili da se držimo mnoštva drugih kulturno definisanih stereotipa, kažu naučnici.

Govoreći na sastanku Američke asocijacije za napredak u nauci u Bostonu, profesor Lidija Vila-Komarof rekla je da je ljudski um “fantastična mašina”. Međutim, kako bi nadoknadio njene nedostatke, mozak je razvio niz prečica, koje dovode do “kognitivnih iluzija”, sličnih optičkim iluzijama, kaže profesorka Komarof.

“Sve to je posledica naše evolucione i kulturne istorije”, kaže Lidija Komarof.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

“Dakle, ne samo da će beli muškarac i žena povezivati velikog crnog muškarca sa mogućom opasnošću, nego će istu reakciju imati i crni muškarac i žena, ali u američkoj kulturi. Te prečice su se razvile jer smo odrasli među lavovima, tigrovima i medvedima, kao i ljudima koji su želeli da nam otmu nešto naše. Skloni smo da razmišljamo tako, zbog instinkta za samoodržanjem, pa nam sve što je drugačije izgleda preteće.”

Ipak, situacija nije beznadežna.

“Ako to priznamo, možemo promeniti način na koji doživljavamo okruženje. Ljudska bića su vrlo dobra u kompenzovanju svojih nedostataka”, kaže profesorka Vila-Komarof.

(Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track