(VIDEO) BORILAČKI POP: Pravoslavni sveštenik podučava narod aikido, mačevanje i unutrašnji mir
Foto: Youtube Printscreen

On ne okreće drugi obraz

(VIDEO) BORILAČKI POP: Pravoslavni sveštenik podučava narod aikido, mačevanje i unutrašnji mir

Zanimljivosti -

Sveštenik Ruske pravoslavne crkve sa sibirskog poluostrva Jamal postao je poznat jer je svojoj pastvi pored duhovnog vođstva obezbedio i trening borilačkih veština.

Naime, prota je aikido majtor i vešt mačevalac. Video na kome Valerij Kolesnikov iz Crkve sv. Nikole u kozačkom gradu Gupkinski pokazuje svoje umeće s mačem i aikido pregledan je na hiljade puta. Sveštenik koji ima crni pojas u aikidu je ove godine savladao i veštinu baratanja sabljom. On je samouk, za učenje je koristio samo video snimke i postigao je impresivne rezultate za manje od dva meseca.

"Morao sam da naučim neku veštinu za samoodbranu i upotrebu tradicionalnog oružja da bih upoznao ljude sa tradicijom ruskih Kozaka i pravoslavnom kulturom", kaže Kolesnikov.

Kolesnkov tvrdi da su mu nove veštine ne samo unapredile fizičku kondiciju i samopouzdanje, već su mu omogućile da svojim parohijanima objasni izvorne ruske, odnosno kozačke vrednosti.

Iako je Kolesnikov i kao dete pokazivao interesovanje za sport, odrekao se boksa i borbi prsa u prsa nakon što je postao sveštenik, budući da veruje da agresivnost ne odgovara pravoslavnim kanonima i vrednostima. Aikido je, sa druge strane, zasnovan na samoodbrani i korišćenje protivnikove snage.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track