VIDEO ČUDNA ŽIVOTNA PRIČA On je najjači čovek koji je ikad živeo! Bacao protivnike ko krpene lutke!
Foto: Profimedia

VIDEO ČUDNA ŽIVOTNA PRIČA On je najjači čovek koji je ikad živeo! Bacao protivnike ko krpene lutke!

Zanimljivosti -

On je verovatno najjači čovek koji je ikad živeo! Protivnici, teški i po 150 kilograma, su ga se užasno plašili, toliko da niko nije želeo da uđe u ring s njim.

U stvari, niko nije želeo da bude ni u njegovoj blizini. Jer, te oči, taj hladni, čelični pogled…Svako ko bi ih jednom ugledao već je gubio i meč. I deo duše s njim.“Niko ne voli da leti”, rekao je jednom, upitan o strahu koji drugi rvači osećaju kad se nađu oči u oči s njim. “Moji protivnici… Oni ne razumeju. Ja sam svakog dana trenirao kao što oni nikad nisu trenirali u životu”.Aleksandar Kareljin je najveći šampion u istoriji rvanja. Visok 192 centimetra, sa 130 kg čistih mišića, okretan poput pantera i podjednako snažan i nemilosrdan, ovaj Rus je tri puta bio olimpijski šampion, devet puta svetski šampion i 12 puta šampion Evrope.Za 13 godina međunarodne karijere imao je samo jedan poraz, i to kad je rvao sa ozbiljnom povredom, u finalu Olimpijskih igara u Sidneju. Ukupno, rvao je 889 puta. 887 puta je pobedio, dva puta izgubio.

Jednom od velikog sovjetskog šampiona, Igora Rastrutskog, 1987. godine, a drugi od Amerikanca Rulona Gardnera, u pomenutom finalu 2000. godine. Mada se danas većina ljudi iz sveta rvanja slaže u oceni da je Kareljin trebalo da dobije i taj meč, koji je izgubio na poene.”Postoji jedna stvar koju treba da znate o Kareljinu”, govorio je Mič Hal, dugogodišnji direktor rvačkog tima SAD, “njegova snaga… To nije ljudska snaga.”Rvanje je počeo da trenira sa 13 godina, u rodnom Novosibirsku, u srcu Sibira. Na jednom od prvih takmičenja, polomio je butnu kost, na pola. Njegova majka se toliko uplašila da mu je spalila triko za rvanje. Kareljinov odgovor: “Mama, ja sad ne mogu da napustim sport kojem sam dao nogu”.Odlučio je da se bori, da postane najjači. Go do pojasa, trčao bi kroz sneg, satima i satima. Posle trčanja, veslao je po sibirskim jezerima, dok mu ruke ne bi prokrvarile. Godinama.Ovako je stekao kondiciju i snagu kakvu verovatno nijedno ljudsko biće pre i posle njega nije imalo.U Novosibirsku je upoznao i svog “najtežeg protivnika u karijeri”, kako je kasnije pričao: njegovi su kupili frižider, stari, kabasti i preteški sovjetski model težak oko 180 kilograma, a u zgradi nije bilo lifta.– Odneo sam ga na osmi sprat, sa ove dve ruke. Ni sam ne znam kako – ispričao je Kareljin jednom prilikom.Kareljin je bio poznat po “Kareljinovom dizanju”, potezu koji je jedino on mogao da izvede (u teškoj kategoriji): protivnika (ponekad teškog i 150 kila) koji je ležao potrbuške na parteru uhvatio bi s leđa, podigao visoko u vazduh i bacio ga snažno na leđa. Ovo mu je donosilo maksimalnih (u grčko-rimskom rvanju) pet poena.

(beograd.in)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track