(VIDEO) PODZEMNO CARSTVO HLADNOG RATA: Zavirite u ruski nuklearni bunker u koji staje čitava Moskva!
Foto: Youtube Printscreen

Era snage i straha

(VIDEO) PODZEMNO CARSTVO HLADNOG RATA: Zavirite u ruski nuklearni bunker u koji staje čitava Moskva!

Zanimljivosti -

Ovo moskovsko podzemlje je izgrađeno specijalno za slučaj potencijalne nuklearne katastrofe.

U jeku Hladnog rata na teritoriji Sovjetskog saveza je izgrađen niz bunkera u slučaju nuklearnog rata. Najveći od pmenutih bunkera se nalaze u Moskvi, ili preciznije ispod nje. Podzemne katakombe su danas unapređene i toliko su prostrane da bi u njih mogla da stane čitava populacija glavnog grada Rusije - skoro 12 miliona stanovnika!

Strah od atomskog doba (Foto: Profimedia)
Strah od atomskog doba (Foto: Profimedia)

Prošlog meseca je u Rusiji sprovedena vežba civilne zaštite koja je podsetila na vreme straha od "nuklearne pošasti" kakva se sada viđa isključivo u postapokaliptičnim filmovima i video-igricama. BBC je imao priliku da zaviri upravo u jedan takav bunker koji je smešten u severnom delu glavnog grada.

Osim što na ovom mestu može da se smesti ogroman broj ljudi, ima i dovoljno prostora za ostale nebrojene "potrepštine". Ljudima su dole obezbeđene gotovo sve neophodnosti poput hrane, vode za piće i što je najvažnije, svež vazduh koji se prečišćava specijalnim mašinama.

Postoje i česme, toaleti, a pošto nije predviđeno da se u njima obitava više od nekoliko dana, ljudi bi spavali na drvenim klupama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track