ZNAČENJE BOJA: Crvena je opasna i intezivna, zbog žute deca plaču!
Foto: Profimedia

šta simbolizuju

ZNAČENJE BOJA: Crvena je opasna i intezivna, zbog žute deca plaču!

Zanimljivosti -

Boje su oduvek služile za predstavljanje tradicionalne, kulturne, verske ili osećaje fizičke i psihičke simbolike. Ponekad, bez i jedne jedine reči, uz samo jednu boju, možete opisati neki događaj, emociju ili raspoloženje.
Određene boje mogu značiti veoma različite stvari - boje same po sebi ne znače ništa, već smo im kulturološki dodelili značenja.

Značenje crvene boje

Crvena je boja vatre i krvi, povezana je sa energijom, ratom, opasnosću, snagom, moći, odlučnosti, kao i sa strasti, željom i ljubavi.

Crvena je emocionalno intenzivna boja. Pojačava ljudski metabolizam, ubrzava disanje i podiže krvni pritisak. Ima vrlo visoku stopu vidljivosti, i upravo zbog toga su stop znakovi, crvena svetla na semaforu, i oprema za gašenje požara obojeni u crveno. Crvena se koristila i za označavanje hrabrosti. Ova boja se takđe može pronaći na mnogim nacionalnim zastavama.

Crvena se često koristi kao boja koja stimulira ljude da donesu brze odluke. U oglašavanju, crvena se često koristi kako bi izazvala erotske osećaje (crvene usne, crveni nokti itd.).

Crvena boja privlači pozornost i upotreba crvene može instantno usmeriti pažnju na određeni element.

Varijacije crvene boje:

Svetlo crvena predstavlja radost, seksualnost, strast, osećajnost i ljubav.

Roza označava romantiku, ljubav i prijateljstvo. Naglašava ženstvenost.

Tamno crvena je povezana sa snagom, voljom, besom, ljutnjom, vođstvom, hrabrošću, čežnjom, zlobom, i gnevom.

Smeđa se veže za stabilnost i označava muške osobine.

Crvenkasto - smeđa je povezana sa žetvom i jeseni.

foto Profimedia
foto Profimedia

Značenje narančaste boje

Narančasta boja kombinuje energiju crvene i sreću žute. Ona je povezana s radošću i suncem. Narančasta predstavlja entuzijazam, fascinaciju, sreću, kreativnost, odlučnost, privlačnost, uspeh, ohrabrenje i posticaj.

Ljudskom oku, narančasta je jako vruća boja, tako da daje osećaj topline. Ipak, narančasta nije toliko agresivna kao crvena. Povećava snabdevanje mozga kiseonikom, stvara osećaj živosti, i potstiče mentalnu aktivnost.

Povezana sa zdravom hranom i stimuliše apetit. Narančasta je boja jeseni i žetve. U heraldici, narančasta je simbol snage i izdržljivosti.

Varijacije narančaste boje:Tamno narančasta može da predstavlja prevaru i nepoverenje.

Crveno - narančasta: želje, seksualna strast, zadovoljstvo, dominacija, agresija i žeđ za akcijom.

Zlatna budi osjećaj prestiža. Značenje zlatne je osvetljenje, mudrost i bogatstvo. Zlato često simbolizuje visok stepen kvaliteta.

foto Profimedia
foto Profimedia

Značenje žute boje

Žuta je boja sunca. Povezana je s radošću, srećom, intelektom i energijom.

Žuta ima topao učinak, budi vedrinu, potstiče mentalnu aktivnost, i stvara mišićnu energiju. Često je povezana sa hranom. Kada se prekomerno koristi, žuta možedelovati uznemirujuće, a poznato je da deca više plaču u žutim sobama.

Žuta se posebno ističe kada se nalazi na crnoj pozadini; ova kombinacija se često koristi za opomenu. Žuta ukazuje na čast i lojalnost.

Žuta boja sja optimizmom, prosvetljenjem i srećom. Nijanse zlatnožute nose obećanje pozitivne budućnosti.

Varijacije žute boje:Ugašena (tamna) žuta predstavlja oprez, raspadanje, mučninu i ljubomoru.

Svetlo žuta je povezana sa intelektom, svežinom i radošću.

foto Profimedia
foto Profimedia

Značenje zelene boje

Zelena je boja prirode. Ona simbolizuje rast, harmoniju, svežinu i plodnost. Zelena ima veliku emocionalnu povezanost sa sigurnošću. Tamno zelena je obično povezana sa novcem.

Zelena ima lekovitu moć. Poznata je kao najmirnija boja ljudskom oku, a može čak i da vam poboljša vid, deluje smirujuće na ljude. Zelena sugeriše stabilnost i izdržljivost. Zelena ukazuje na rast i nadu. Zelena, je suprotnost crvene, znači sigurnost, i koristi se kao boja slobodnog prolaska u saobraćaju.

Zelena je povezana sa prirodom, i uglavnom se koristiti za označavanje ‘zelenih’ (eko) proizvoda. Tamnija nijansa je obično povezana s novcem, financijskim svetom i bankarstvom.

Varijacije zelene boje:Tamno zelena je povezana sa ambicijom, pohlepom i ljubomorom.

Žuto-zelena može značiti bolest, kukavičluk, nesklad i ljubomoru.

Maslinasto zelena je tradicionalna boja mira.

foto Profimedia
foto Profimedia

Značenje plave bojePlava je boja neba i mora. Često je povezana sa dubinom i stabilnošču. Ona simbolizira poverenje, odanost, mudrost, samopouzdanje, inteligenciju, veru, istinu i raj.

Plava se smatra korisnom za um i telo. Usporava ljudski metabolizam i smiruje. Plava je snažno povezana s mirom Plava se koristi kao simbol pobožnosti i iskrenosti.

Plava je muška boja, prema istraživanjima, vrlo je prihvaćena među muškarcima.

Varijacije plave boje:Svetlo plava je povezana sa zdravljem, ozdravljenjem, mirom, razumevanjem, i mekoćom.

Tamno plava predstavlja znanje, moć, integritet i ozbiljnost.

foto Profimedia
foto Profimedia

Značenje ljubičaste bojeLjubičasta kombinuje stabilnost plave i energiju crvene. Ona simbolizuje moć, plemstvo, luksuz, ambiciju, bogatstvo i ekstravaganciju. Ljubičasta je takođe povezana sa mudrošću, dostojanstvom, nezavisnošću, kreativnošću, tajnom i magijom.

Prema anketama, gotovo 75 posto dece radije bira ljubičastu nego bilo koju drugu boju. Vrlo je retka boja u prirodi.

Varijacije ljubičaste boje:Svetlo ljubičasta budi romantične i nostalgične osećaje.

Tamno ljubičasta budi tame i tužne osećaje. Može izazvati i frustracije.

foto Profimedia
foto Profimedia

Značenje bele bojeBela je povezana sa svetlom, dobrotom, nevinošću, čistoćom i devičanstvom. Smatra se kao boja savršenstva.Bela znači sigurnost i čistoću. Za razliku od crne, bela obično ima pozitivnu konotaciju. Bela može predstavljati uspešan početak.

Značenje crne boje

Crna se veže za moć, eleganciju, formalnost, smrt, zlo i misteriju.

Crna je tajanstvena boja povezana sa strahom od nepoznatiog. Obično ima negativnu konotaciju (crni humor, crna smrt). Crna takođe označava snagu i autoritet, te se smatra vrlo formalnom, elegantnom, i bojom prestiža.

Crno odelo ili haljina mogu učiniti da izgledate mršavije. Crna stvara savršenu suprotnost svetlim bojama. U kombinaciji sa crvenom ili narančastom - crna daje vrlo agresivnu šemu boja.

(pixelizam)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track