VLADARKA PUSTINJE: Stvorila je novu državu, a njena smrt je i dalje najveća misterija u istoriji
Foto: Youtube Printscreen

Nezasluženo zaboravljena

VLADARKA PUSTINJE: Stvorila je novu državu, a njena smrt je i dalje najveća misterija u istoriji

Žena -

Gertrudu Bel možete da zamislite kao ženskog Lorensa od Arabije ili Indijanu Džonsa. Iako danas najveći broj ljudi ne zna ko je ona bila, gospođa Bel je ostala dobro upamćena u zemlji čije je stvaranje pomagala - Iraku.

Gertruda Bel rodila se 1868. godine u porodici bogatih industrijalaca. Ova pozicija omogućila joj je obrazovanje na najvišem nivou i život kakav nije imalo mnogo žena onog vremena. Nakon što je završila studije na Oksfordu i diplomirala među najboljim studentima 1888. godine, Gertruda je shvatila da ne želi da život provede kao domaćica i "dobra viktorijanska damica". Otišla je u posetu ujaku Franku Lascelu, koji je u ono vreme bio britanski ambasador u Teheranu, u Persiji, i od tada joj se život iz korena promenio. Ženski Lorens od Arabije Narednih godina Gertruda je putovala po raznim zemljama, učila strane jezike i bavila se arheologijom. Tečno je govorila arapski, persijski, francuski i nemački, a pričala je i italijanski, kao i turski. Ipak, samo učenje jezika ovoj dami nije bilo dovoljno - istraživala je pustinje Srednje Azije, gde su je poznavale sve moćne plemenske vođe i odradila je važan posao za britansku obaveštajnu službu kada je počeo Prvi svetski rat. Obišla je svet dva puta i bavila se planinarenjem i arheologijom. Tokom svog života bila je visoko poštovana od britanskih oficira i bila je mnogo uticajna za ženu tog vremena. Bila je nazvana „jednom od retkih ambasadora Njegovog veličanstva“. Nikad se nije udavala.

Vladala pustinjom (Foto: Youtube printscreen)
Vladala pustinjom (Foto: Youtube printscreen)

Kraljica pustinje koja je stvorila Irak Nakon što je oružje utihnulo, Gertruda Bel postala je pokretačka snaga britanske politike na Bliskom istoku. Tursko carstvo se raspalo i Velika Britanija želela je da, pre drugih sila, zagospodari prostorom Mesopotamije. Zbog znanja i veza koje je stekla putujući ovim krajevima Gertruda je odigrala ključnu ulogu medijatora između arapske vlade i britanskih zvaničnika. Istoričari kažu da je upravo ova žena na karti sveta ucrtala granice današnjeg Iraka!Različite etničke i interesne grupe koje su živele u ovoj zemlji ona je ujedinila u jednu vladu koja je trebalo da balansira s britanskim imperijalističkim interesima. Postavila je prvog kralja i nadzirala izbor vlade u toj državi. MIsteriozna smrt Smrt Gertrude Bel ostala je misterija sve do današnjih dana. Ona je 12. jula 1926. pronađena mrtva, predozirana tabletama za spavanja. Bilo je mnogo debate o tome da li je "kraljica pustinje", kako su je mediji zvali, izvršila samoubistvo ili je reč bila o slučajnom predoziranju. Pominjalo se čak i isncenirano ubistvo koje su izveli njeni politički protivnici, ali čitav događaj je ostao nerazjašnjen do današnjih dana. Gertruda Bel je sahranjena u Bagdadu. U trenutku smrti imala je 57 godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track