KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA: Svaka druga žena u Srbiji sa iskustvom nasilja u porodici
Foto: Profimedia/Ilustracija

Kampanju

KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA: Svaka druga žena u Srbiji sa iskustvom nasilja u porodici

Žena -

Svaka druga žena u Srbiji je imala iskustvo nasilja u porodici, a jedna od tri žene u Evropi doživljava fizičko ili seksualno nasilje, saopštava danas mreža Žene protiv nasilja Evropa (WAVE), koja je pokrenula evropsku kampanju "Step up!" o pravima žena žrtava nasilja i njihove dece na pristup podršci i zaštiti.

Iz te mreže ukazuju da je nasilje prema ženama i devojkama i dalje najrasprostranjeniji oblik kršenja ljudskih prava i da se može završiti fatalno - procenjuje se da je 2012. godine 47 odsto svih ubistava žena počinio član porodice ili intimni partner.

Ukazuju i da države u kojima žene plaćaju porez ne uspevaju da obezbede zadovoljavajući pristup specijalizovanim uslugama podrške i da je samo 15 od 46 evropskih zemalja obezbedilo specijalizovani SOS telefon, a da u Evropi nedostaje najmanje 47.000 mesta za skloništa za žene.

Prema standardima SE Srbiji nedostaje više od 500 mesta. Centri za podršku žrtvama silovanja i seksualnog zlostavljanja ne postoje, a diskriminacija sprečava žene iz višestruko marginalizovanih društvenih grupa da dobiju podršku, poručuju iz te mreže, odakle pozivaju vlasti EU, nacionalne vlade i druge zainteresovane strane u društvu da povećaju investicije da bi se zaustavilo nasilje prema ženama. Srbija nema podataka o potrebama i uslugama za žene iz višestruko marginalizovanih društvenih grupa.

U naredne dve godine članice WAVE će širom Evrope promovisati prava žena koje su preživele nasilje i njihove dece da dobiju pomoć i zaštitu. Ta mreža poziva donosioce odluka da aktivno podržavaju prevenciju, osnaživanje i zaštitu žena od nasilja, omoguće pristup specijalizovanim uslugama podrške za sve žene i njihovu decu.

Takođe ih poziva da povećaju dostupnost specijalizovanih usluga podrške u Evropi, naročito ženskih SOS telefona, skloništa i centara podrške za žrtve seksualnog nasilja, kao i da omoguće da nezavisne ženske organizacije, koje stavljaju potrebe i prava žena u središte svog rada, opstanu i unaprede kvalitet usluga podrške.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track