6 RECEPATA ZA SLAVSKE KOLAČE: Sitni i nepečeni, ne zna se koji je bolji
Foto: Proifmedia

Stiglo vreme proslava

6 RECEPATA ZA SLAVSKE KOLAČE: Sitni i nepečeni, ne zna se koji je bolji

Žena -

Stiglo je vreme slava i raskošnih trpeza, pa smo odlučili da vam predstavimo neke od omiljenih kolača srpskih domaćica.

Sastojci za sve kolače, a u nastavku teksta možete pronaći kako se pripremaju.

1. Kokos kiflice:

200 g šećera250 g kokosovog brašna1 kašičica praška za pecivo250 g margarina120 ml mleka500 g mekog brašna2 žumancašećer u prahu

2. Pišinger:

8 jaja450 g šećera280 g crne čokolade250 g maslaca1 veliko pakovanje oblandimalo prepečenih, samlevenih lešnika

3. Ljubavne kuglice:

100 g mlevenog keksa150 g mlevenih lešnika150 g šećera u prahu80 ml gaziranog soka od pomorandže3 kašičice ekstrata od jagoda200 g crne čokolade90 g margarina (može i maslac)1 kašika ulja

4. Salamice:

230 g šećera u prahu130 g mlevenih oraha1 belance1/2 kašike kakaa1 tvrdo kuvano žumance100 g maslaca5. Čoko-šljivne kuglice:

200 g šećera200 g seckanih oraha po potrebi malo samlevenih oraha200 g samlevenih suvih šljiva200 g crne čokolade2 kašike ulja

6. Rozen makovnjača:

korice za Rozen tortu500 g mlevenog maka400 g šećera4 dl mleka (posna varijanta sojiino mleko)250 g margarina125 g maslaca (posna varijanta margarin)1 štapić vanileZa fondan: 200 g šećera u prahu, 1/2 čaše vruće vode, nekoliko kapi kolačarske crvene boje i malo ulja

7. Brownie kolačići:

35 g brašna1/4 kašičice praška za pecivona vrh noža soli2 velika jaja130 g šećera1 kašika jake kafe30 g maslaca200 g Nestle Ecuador čokolade100 g naseckane Nestle Ecuador čokolade i badema

Priprema

1. Kokos kiflicePenasto umutiti margarin i šećer, pa dodati jedno po jedno žumance i sve lepo sjediniti. Posebno umešati brašno, prašak za pecivo i kokos, pa sjediniti sa prethodnom smesom. Dodati mleko i zamesiti glatko testo, uviti ga u foliju i ostaviti oko 30 min u frižideru.

Napraviti kiflice i ispeći ih u plehu obloženiim papirom za pečenje, na srednjoj temperaturi oko 15-ak minuta. Ispečene ohladiti prvo na rešetki za kolačae, a onda uvaljati u prah šećer.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

2. PišingerUmutiti dobro žumanca sa šećerom, pa skuvati krem na pari. Kada se krem zgusnuo, dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi. Ohladiti u potpunosti. Kada se krem ohladi izmešati ga sa prethodno umućenim maslacem.Nafilovati oblande, a odozgo posuti prepečenim i samlevenim lešnicima.

3. Ljubavne kugliceSjediniti mleveni keks, mlevene lešnike i šećer u prahu. Dodati ekstrat od jagoda i gazirani sok od pomorandže. Dobro izmešati da se dobije ujednačena crvena smesa. Ostaviti je na jedan sat u frižideru, zatim napraviti male kuglice, pa ih opet vratiti opet u frižider, dok se pripremi čokolada.

Čokoladu i margarin( ja sam koristila maslac) pažljivo otopiti, dodati kašiku ulja. U svaku malu korpicu sipati po kašičicu ove čokoladne smese.Preko čokolade pažljivo spustiti po jednu crvenu kuglicu. Ostaviti u frižideru da se čokolada stegne., pa pažljivo izvaditi Ljubavne kuglice iz korpica.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

4. Salamice Zamesiti testo od belana, šećera, samlevenih oraha, kakaoa , pa razviti koru između dve providne folije. Umutiti penasto maslac sa 100 g šećera u prahu, propasirano kuvano žumance. Ovim filom premazati koru i pažljivo uviti u rolat. Ostaviti na hladnom da se dobro stegne.

5. Čoko-šljivne kugliceUšpinovati šećer sa malo vode (toliko vode da šećer ogrezne, odnosno da ga voda prekrije). Pa u to dodati i napraviti kompaktnu masu, samlevene suve šljive, sitno seckane orahe i po potrebi možda malo mlevenih oraha (ocenićete sami zbog gustine i kompaktnosti) i 100 g istopljene čokolade.

Napraviti kuglice iste veličine. Za čokoladnu glazuru otopiti 100 g čokolade i ulje. Svaku kuglicu posebno zabodite na čačkalicu i umočite u otopljenu čooladu. Kuglice stavljajte na žicu da se ocede od viška čokolade i stegne glazura.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

6. Rozen makovnjača

U 4 dl mleka prokuvati: srž iz jedne šipke vanile (ostatak sameljite više puta sa prah šećerom i dobićete pravi vanilin šećer ), šećer da se otopi i samleveni mak. Ostaviti da se totalno ohladi.

Penasto umutiti margarin i maslac, pa dodavati postepeno mak. Nafilovati korice za Rozen tortu. Odozgo premazati roze fondanom. Šećer u prahu brzo mutiti (mutilicom) sa 1/2 čaše vruće vode, dodati nekoliko kapi crvene kolačarske boje i malo ulja zbog sjaja.

7. Brownie kolačići

Godinama ih pravim i fantastiči su. Obložiti pleh masnim papirom. Pomešati brašno, prašak za pecivo i so. Mikserom umutiti jaja, dodati šećer i kafu, oko 15 minuta dok se smesa na zgusne. U mađuvremenu rastopiti na pari čokoladu i maslac. Promešati, malo prohladiti i dodati u smesu sa jajima. Zatim umešati brašno, naseckanu čokoladu i bademe.Ako je smesa retka, ostaviti oko 5 minuta da se malo stegne.

Stavljati po kašičicu ove smese na masni papir na par cm rastojanja i peći dok malo ne narastu i napuknu, oko 8-9 minuta. Ohladiti na rešetki.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

(Recepti za trenutak)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja