ZAGREPČANKA RODILA ZAVISNIKE O HEROINU: Ne mogu BEZ DROGE, ali ni BEZ DECE!
Foto: Profimedia

Šokantna priča!

ZAGREPČANKA RODILA ZAVISNIKE O HEROINU: Ne mogu BEZ DROGE, ali ni BEZ DECE!

Žena -

Zagrepčanka (35) se obratila lekarima Referentnog centra za zavisnosti o drogama. Tvrdila je da ne može živeti bez droge, ali ni bez dece, i da će roditi, uprkos svemu.

"Trudna sam tri meseca. Na terapiji sam metadonom, a povremeno uzimam i heroin. Molim vas, pomozite mi, želim roditi ovo dete!"

Ovim se rečima Zagrepčanka (35) obratila lekarima Referentnog centra za zavisnosti o drogama, KBC-a Sestre Milosrdnice u Zagrebu. Bilo je to pre tri godine. Bila je svesna svog stanja i mogućnosti da bez adekvatne lekarski pomoći u svakom trenutku može posrnuti i ugroziti svoje, ali i zdravlje svog nerođenog deteta. No želja za detetom bila je veća.

"Zadržaću dete bez obzira na sve. Bez obzira na majku koja se žustro tome protivi. Moj nevenčani suprug takođe je zavisnik i prima metadon, ali daću sve od sebe da rodim zdravo dete" rekla je trudnica lekarima. Trudnoću, naravno, nije planirala i u prvim mesecima nije bila ni svesna svog stanja.

"Čim nam se obratila za pomoć primili smo je na lečenje. Iako je do tog trenutka već bila na zamenskoj terapiji metadonom, uputa lekara nije se pridržavala pa je uzimala doze veće od propisanih. Potpuno je izgubila kontrolu nad samom sobom, no u odluku da želi biti majka nije sumnjala", rekao je prof. dr. sc. Zoran Zoričić, psihijatar koji u zagrebačkom KBC-u Sestre Milosrdnice dugi niz godina radi s zavisnicima. Iako se njena majka u početku protivila trudnoći, ćerka je kasnije bila velika potpora i oslonac.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kroz trudnoću na metadonu

"Skinite je s metadona. Ovo je jedinstvena prilika. Kad ćete ako ne sad", zakukala je majka pred lekarima nesvesna da to može ugroziti njezino unuče i izazvati spontani pobačaj.

"Organizam trudnice bio je naviknut na opijate i bilo kakav prekid terapije izazvao bi šok" pojasnio je prof. Zoričić dodavši da je trudnica kroz celi period trudnoće primala poprilično visoku dozu metadona od 20 mililitara dnevno. Kako bi je držali pod nadzorom, dozu metadona je svakog dana podizala kod svog porodičnog lekara, a pohvalno je i što ni u jednom trenutku nije posrnula za nekom drugom vrstom droge. Bila je to njena prva trudnoća i otprilike mesec dana nakon što se lekarima obratila za pomoć žena je saznala da nosi blizance. Uz stalnu kontrolu lekara i podršku okoline koju je imala, trudnoću je iznela do kraja i rodila bez većih poteškoća.

"Kod blizanaca se odmah nakon rođenja mogla uočiti apstinencijska kriza. Neutešno su plakali, tresli su se, bili su zajapureni i crveni u licu... Majka ih nije smela dojiti jer je i dalje bila na terapiji. Pedijatri su im dali lekove za smirenje i tek nakon tri do četiri nedelje deca su se donekle primirila i sada su dobro" priseća se prof. Zoričić. Njihova majka je i dan danas na terapiji metadonom, kao i njen suprug.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Deca joj nisu oduzeta

Doza koju prima sada iznosi 15 mililitara dnevno, što je još uvek poprilično visoka doza. Ne radi i stalno je pod nadzorom Centra za socijalni rad. Unatoč tome, deca roditeljima ni u jednom trenutku nisu bila oduzeta.

"Iako su rođeni od majke zavisnice nema strahi da će i deca to biti", smatra Zoričić.

Zavisnike u KBC Sestre Milosrdnice ne hospitaliziraju već ih leče van bolnice. Terapiju preuzimaju kod svojih lekara, a u bolnicu dolaze na individualne psihoterapije svakih nekoliko nedelja. U zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici Vrapče zavisnike o drogama zadržavaju na lečenju, a Zagrepčanka (30), dugogodišnja zavisnica o drogama, zatrudnila je upravo za vreme bolničkog lečenja.

"Doktore, znate da sam zavisna o heroinu, ali da uzimam i druge opijate. Trudna sam", kratko je rekla docentu dr. sc. Anti Bagariću, pročelniku Zavoda za lečenje zavisnosti. Da problem bude veći, nije znala kad je zatrudnila ni ko je otac deteta.

-"To može biti neko od pacijenata s odeljenja jer sam u to vreme bila u bolnici, ali i neko s ulice. Stvarno ne znam", dodala je. Bila je lošeg psihofizičkog stanja, stalno je gubila na težini, a uz to i zaražena hepatitisom C. U početku je smatrala kako je najbolje da pobaci, a istog su mišljenja bili i njeni roditelji tvrdeći da im ćerka nije sposobna brinuti o sebi, a kamoli o detetu. Trudnoća je bila vrlo rizična, žena je imala ginekoloških problema, a lekari čak nisu bili sigurni ima li dete nekih oštećenja. U drugoj polovini trudnoće kod nje se pojavio majčinski instinkt pa je dete pod svaku cenu odlučila zadržati.

Trudnoće su vrlo rizične

"Kroz celu je trudnoći bila na zamenskoj terapiji koju, naravno, nismo smeli prekinuti. Za čudo, ni u jednom trenutku nije uzela heroin. O svom je stanju otvoreno govorila na grupnoj i individulanoj terapiji, a to dete u njoj kao da je očvrsnulo odluku da se suprotstavi dugogodišnjem poroku" rekao je docent Bagarić. Reč je o ženi koja dolazi iz bogate, dobrostojeće porodice. Stalno je bila u sukobima s ocem, a izlaz iz tog neslaganja tražila je na ulici gde se već u dobi od 15 godina počela drogirati.

Nikad nije završila srednju školu. Putovala je Europom, zapala u loše društvo. Krala je, policija bi ju hapsila, no u zatvoru nikad nije završavala. Roditelji su godinama plaćali njene dugove i izvlačili je iz problema. Bila je u komunama, ali bez prevelikog uspeha. A onda su je se tik pred trudnoću odrekli i izbacili je iz kuće.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Rodila sam, dete je živo i zdravo, a ono je, sigurna sam, zaslužno i za sve bolji odnos mene i mojih roditelja. Izgladili smo probleme i vratila se kući", rekla je zadovoljno docentu Anti Bagariću kad bi dolazila na neku od redovnih terapija. Na nju bi svaki put dovela i dete. Nikad nije saznala ko je otac njena deteta, no ono ju je, kazala je puno puta, izvuklo iz pakla zavisnosti."Trudnica je celu trudnoću bila na metadonu. Prekid terapije izazvao bi pobačaj", prof. dr. sc. Zoričić o terapiji zavisne trudnice.

"Hoću li ja to moći? Uzeće mi decu! Zadržaću ih i dati sve od sebe da se rode zdravi", trudnica se borila sa svojim strahovima i zavisnosti.

"Sustav kontrole uzimanja metadona jedan je od najboljih u Evropi. Zavisnici se ne mogu predozirati jer im dozu dajemo svaki dan", Zoričić o preuzimanju terapije u ambulanti.

Deca zavisnih majki ne moraju nužno i sama biti zavisnici...

"Veći uticaj na to da deca krenu roditeljskim stopama ima okolina u kojoj žive, nego li neka genetska sklonost", govori prof. Zoran Zoričić koji velikim uspehom lekara smatra stabilizacija zavisnih trudnica u smislu da kroz trudnoću ne uzimaju doze metadona veće od propisanih, te da uz tu terapiju ne posežu za drugom vrstom opijata.20 zavisnica je kroz trudnoću svaki dan uzimala 20 mililitara metadona što je poprilično visoka doza. Apstinencijska kriza u novorođenčadi je, unatoč lekovima, bila izražena do navršena tri do četiri nedelje

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track