NA NJIMA SE SVE VIDI: Ako primetite ovo na usnama, trčite kod lekara!
Foto: Profimedia

OPREZ!

NA NJIMA SE SVE VIDI: Ako primetite ovo na usnama, trčite kod lekara!

Žena -

Zdrave usne su ružičaste, mekane i glatke. Kada se njihov izgled promeni, to je često znak da imate neki zdravstveni problem.

Suve i ispucale usne

Ako su vam usne ispucale to obično znači da ste bili izloženi vetru, suncu ili suvom vazduhu i da prečesto oblizujete usne. Međutim, većinom se ipak radi o dehidraciji. Izrazito suve i smežurane usne prvi su znak da vašem telu fali tečnost, a problem ćete najlakše rešiti tako što ćete redovno piti vodu.

Ispucali i upaljeni ćoškovi usana

Ćoškovi usana takođe mogu da popucaju. Ukoliko tu pojavu prati i upala koja ne nestaje nakon dva-tri dana, verovatno je u pitanju gljivična infekcija. Posetite lekara koji će vam propisati sredstvo za tretiranje gljivične infekcije. Izbegavajte bilo kakvu iritaciju ili oblizivanje tog područja usana.

foto: Profimedia

Plave usne

Usne plave boje najčešće upućuju na zdravstveni problem koji se naziva cijanoza. Iza tog izraza skriva se modrenje kože i sluznica koje nastaje zbog manjka kiseonika u krvi i tkivu.

Blede usne

Bledilo je jedan od prvih znakova anemije. Ako su vaše usne bile normalne ružičaste boje i primećujete da s vremenom postaju sve bleđe, vreme je da posetite lekara i obavite analize krvi jer vam verovatno fali gvožđe.

Natečene usne

Ako ste doživeli neki udarac u području usana ili ste naprimer bili na težem stomatološkom pregledu, usne mogu da budu otečene kao rezultat.

Međutim, ako nije bilo udarca ili slične fizičke traume, a vaše usne su otečene, najverovatnije imate alergijsku reakciju. Bilo šta s čime ste došli u kontakt ili što ste konzumirali može da uzrokuje alergijsku reakciju stoga je potrebno da proverite uzrok te pojave. Ako osim usana osećate i da vam je jezik otečen i da vas grebe grlo, odmah potražite pomoć lekara.

(Kurir.rs/zadovoljna.hr/foto Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track