KO BI REKAO? Da biste smršali morate jesti ovih 5 kaloričnih namirnica!
Foto: Profimedia

NUTRICIONISTI SU PRIZNALI

KO BI REKAO? Da biste smršali morate jesti ovih 5 kaloričnih namirnica!

Žena -

Kako biste izgubili kalorije tokom treninga, trebate ih i dovoljno unositi.

Dijete i mršavljenje ne temelji se samo na brojkama. Nutricionisti ističu kako su upravo određene kalorične namirnice dobre za vaš tok gubitka kilograma.

Donosimo vam pet namirnica koje su bogate hranjivim materijama poput vlakana, masti i proteina, a mogu vam pomoći ostvariti vitku liniju.

foto: Profimedia

1. Avokado

Jedna trećina avokada ima 80 kalorija, a istovremeno skoro 20 vitamina i minerala te 3 grama vlakana. Ovo je voće puno kalijuma, minerala koji pomaže sa nadimanjem, a takođe je bogato i nezasićenim masnim kiselinama. Hranjiva vlakna pomažu vam da što duže osetite sitost. Avokado možete pojesti ujutro uz jaja i kafu.

2. Žumance

Puno je vitamina A, zatim vitamina B i vitamina K2. Ovi vitamini jačaju rad metabolizma i tiroidne žlezde koje su bitne za mršavljenje. Pa zašto ne biste svako jutro započeli jajima?

foto: Promo

3. Punomasni mlečni proizvodi

Često u dijetama piše kako biste trebali jesti mlečne proizvode s malo masti, ili bez, ali vam neće u potpunosti pomoći da izgubite kilograme. Punomasno mleko sadrži lineolinsku kiselinu koja poboljšava gubitak kilograma. Takođe, masti iz tih mlečnih proizvoda vas duže vremena čine sitima. To znači da ćete imati slabiji poriv za grickalicama i međuobrocima do idućeg većeg obroka.

4. Orašasti plodovi

Želite li smršaviti jedite orašaste plodove kao grickalicu, odnosno međuobrok. Orašasti plodovi bogati su proteinima, vlaknima i nezasićenim mastima, koji će vas duže držati sitima i zadovoljnima. Važno je da ih jedete u odgovarajaćim količinama kako biste bolje smršali. Oko 23 badema i 49 pistaća imaju zajedno oko 160 kalorija. Nemojte ih jesti direktno iz pakovanja nego ih složite u porcije kako biste uneli prave količine.

foto: Profimedia

5. Maslinovo ulje

Mediteranska dijeta je najbolji izbor za pravilnu i zdravu ishranu. Zato ne čudi da stručnjaci preporučuju maslinovo ulje, kao glavnu namirnicu ove dijete. Ulje je bogato nezasićenim masnim kiselinama, kao što su omega-3 i omega-6 koje smiruju upale, a te upale su često razlog debljanja.

Kurir.rs/Ordinacija.hr, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track