RAZMISLI ŠTA JEDEŠ, VAŽNO JE: Srbi vole roštilj, Srpkinje piletinu, a evo šta podjednako mrze!
Foto: Profimedia

ISTRAŽIVANJE u srbiji OTKRIVA

RAZMISLI ŠTA JEDEŠ, VAŽNO JE: Srbi vole roštilj, Srpkinje piletinu, a evo šta podjednako mrze!

Žena -

Istraživanje koje je urađeno na 220 građana Srbije, otkrilo je da je meso dominantno u ishrani prosečnog građanina naše zemlje. Roštilj je ubedljivo najpopularniji, naročito kod muškaraca, dok žene preferiraju piletinu.

Jedina ozbiljna konkurencija roštilju je, očekivano, svinjsko pečenje. Od njega ne beže ni žene. Za oba pola je karakteristično da klasike srpske kuhinje, sarmu i pasulj, visoko rangiraju na listi najomiljenijih jela.

Ovo je top 10 jela za žene:

1. Piletina 2. Krompir 3. Sarma 4. Pasulj 5. Roštilj 6. Svinjsko pečenje 7. Testenine 8. Pica 9. Punjene paprike 10. Riba

foto: Profimedia

Top 10 jela za muškarce:

1. Roštilj 2. Svinjsko pečenje 3. Sarma 4. Pasulj 5. Riba 6. Pica 7. Jagnjeće pečenje 8. Punjene paprike 9. Piletina 10. Pite

foto: Profimedia

Ovih 10 jela žene najmanje vole:

1. Boranija 2. Riba 3. Pasulj 4. Svinjsko pečenje 5. Kupus 6. Jagnjeće pečenje 7. Grašak 8. Mleko 9. Iznutrice 10. Pihtije

foto: Profimedia

Ovih 10 jela muškarci najmanje vole:

1. Boranija 2. Kupus 3. Grašak 4. Pilav 5. Riba 6. Pasulj 7. Paprika 8. Đuveč 9. Spanać 10. Testeinine

foto: Profimedia

Ako nas je, priznajemo, nešto iznenadilo u ovoj anketi to je da je riba daleko prihvatljivija hrana muškarcima nego ženama. Kada su žene u pitanju, one su ribu čak smestile na drugo mesto neomiljenih jela... Ipak, zato su i muškarci i žene jedinstveni u oceni da u svom tanjiru ne žele da vide - boraniju. Muškarci generalno nisu veliki ljubitelji povrća, pa su na listu omraženih jela i namirnica uvrstili kupus, grašak, papriku, spanać i pirinač ili jela sa njima.

Žene više pažnje u ishrani obraćaju na povrće, a krompir - koji muškarci gotovo i ne pominju - na visokoj je drugoj poziciji.

Oba pola su retko pominjali voće, ali i pečurke, brokule, blitvu i karfiol...

foto: Shuterstock

Opasno po srce i mozak

"Meso je popularno kod muškaraca, jer je sinonim za dobru, kaloričnu i ukusnu hranu. Ima dobar zasićujući efekat, daje dosta energije, masti i proteina", kaže nutricionistkinja Jasna Vujičić.

Sarmu i pasulj, dodaje ona, i muškarci i žene takođe vole zbog ukusa i jake zasićujuće moći.

"Žene ipak imaju istančaniji ukus pa imaju više favorita što se tiče ishrane i ona je po pravilu raznovrsnija nego kod muškaraca", kaže Vujičićeva.

Domaća kuhinja je pre svega bogata mesom.

"Prednost ovakvih navika je dostupnost takve hrane na svakom koraku. Najveća mana je velika učestalost obolevanja kardiovaskularnog sistema, dakle od hipertenzije do ozbiljnijih bolesti srca i mozga. U Srbiji preko 50 odsto svih smrtnih ishoda osoba oba pola je posledica bolesti srca i krvnih sudova", zaključuje nutricionistkinja.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/ Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track