NJENE REČI SU RAZBESNELE ŽENE: Mame, zašto stalno pričate o deci? Zar nije dovoljno što brišete povraćke celu noć?
Foto: Profimedia

PISMO JEDNE MAME

NJENE REČI SU RAZBESNELE ŽENE: Mame, zašto stalno pričate o deci? Zar nije dovoljno što brišete povraćke celu noć?

Žena -

Prvih godinu dana posle porođaja ceo život žene okrenut je bebi. I kada deca spavaju, mame osluškuju, njuškaju, razvijaju periferni vid i sposobnost obavljanja rutinskih stvari u polusnu.

Onda posle nekog vremena malo počnu da šize, pitaju se kada će ponovo na miru otići u wc, misliti o nečem drugom osim o pelenama, grčevima, zubićima, nespavanju.

Koliko god da ste ponosni, ljubavni, izgubljeni u mirisima, ne možete a da se s vremena na vreme ne zapitate - a gde sam ja? Kada ću početi da komuniciram s ljudima kao nekad, da čitam knjige, slušam kul muziku, kada ću izaći među svet, a da se ne osećam kao autsajder? I napokon svane taj dan. Pa onda još jedan i još jedan. Počnete da cirkulišete, i najviše na svetu se radujete susretu s prijateljicama jer to su samo vaši trenuci opuštanja. Najbolji... Deca porasla...A vi i dalje pričate samo o njima!!!

foto: Profimedia

Pa zašto bre, žene? Zar nije dovoljno što ste posvećene toliko koliko jeste, što brišete povraćke s poda po celu noć kada je dete bolesno, što kada je frka uvek vi rešavate situaciju, jer tate uglavnom rade, a mame rade, ali i rešavaju situaciju i 1.000 stvari i samo vam se spava i neka vas bar malo puste na miru, ali nikada nije tako. I onda se napokon nađemo da toročemo, smejemo se i pričamo o povraćki, neodgovornom mužu, ceni pelena, vaspitačici koja je rekla, i ćerki koja je uzvratila. Pričamo o sitnim stvarima vezanim za decu i onim nešto krupnijim. O njihovoj ishrani, društvu, školi, sutra profesorima koji ih uče, slinama, igračkama, patikama, igricama, parkićima, psovkama...

foto: Profimedia

Hoćemo li tako do penzije? Dok vaša deca ne dobiju decu, pa ćemo onda preći na unuke? Nećemo vala.

I ja sam imala malo dete, verovatno sam umela i sama da smaram najbliže ljude oko sebe, ali trudim se, zaista se trudim da ne namećem bilo kome moje lične stvari koje se odvijaju u četiri zida. Osim osnovnih informacija kada slomi nogu na tri mesta, pa pitaju kako je, a ja im odgovorim, ili popravlja neku lošu ocenu pa pitaju jel popravio, ili prosto ispričam nešto smešno što je rekao. To je sasvim dovoljno. Uostalom kada nekoga zanima kako je, on nam dođe u goste.

Dešavalo se i da obećamo jedna drugoj da nećemo pričati o deci, pa nas razgovor povede... sad ćete mi reći da je to normalno jer klinci ispunjavaju svaki vaš slobodni trenutak i nemate o čemu mnogo da razgovarate osim o njima. To su drage žene emocije, a ne odsustvo tema. Nije istina da nemate o čemu da pričate, već zbog ljubavi prema njima ne želite. To je jače od vas.

Oko vas su različiti ljudi, niste sami. Pustite i druge da imaju svoje ventile. Odrasli smo ljudi.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Noizz.rs/I.S. Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Praktični vodič za uspešno privikavanje na nošu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track