(VIDEO) RAK MOŽE UZETI KOSU, ALI NE I LEPOTU: Ovako možete negovati perike i nositi marame!
Foto: Profimedia

FIZIČKE PROMENE

(VIDEO) RAK MOŽE UZETI KOSU, ALI NE I LEPOTU: Ovako možete negovati perike i nositi marame!

Žena -

Sve žene su svesne kako su kosa i naš doživljaj lepote usko povezani. Nismo srećne u dane kada imamo lošu frizuru, tako da možemo li uopšte zamisliti šta misle i osećaju žene obolele od raka dojke koje su tokom terapije izgubile kosu?

Dijagnoza raka dojke nešto je što obolela žena, ali i njena porodica vrlo teško podnose. Osim same borbe sa zloćudnom bolešću koja je često duga i teška, ono s čime se obolele žene moraju suočiti su i fizičke promene koje započinju gubitkom kose zbog hemoterapije ili zračenja.

Iako to možda zvuči kao najmanji problem, Zdenka Zlonoga koja pomaže ženama obolelim od raka dojke objašnjava kako je to vrlo često ženama najveći šok.

foto: Profimedia

"Ženama je gubitak kose veći šok od samih zdravstvenih promena koje se događaju u telu zbog hemoterapije ili zračenja. Kosa počinje da opada već nakon nekoliko terapija što u ženama izaziva snažne osećaje straha i tuge je kosa otpada u pramenovima i ostaje svuda (na jastuku, odeći, krevetu, kuhinji...)", objašnjava ona i dodaje kako je upravo zbog toga dobra priprema vrlo važna.

NEGA KOSE I TEMENA

Tokom kemoterapije većina žena u potpunosti izgubi kosu. Opadanje kose za ženu može biti vrlo stresno jer ono dolazi naglo. Preporučujem već nakon prvih znakova otpadanja kose ošišati se na nulu što je mnogo lakše za održavanje.

Saveti:

- Stručnjaci preporučuju lagani ili prirodni šampon poput onog dečijeg koji je nežan prema temenu.

- Izbjegavajte visoke temperature na fenu za kosu

- Izbegavajte tretmane peglom i uvijačem za kosu

- Odložite farbanje kose

foto: Profimedia

ODABIR PERIKE

Odabir perike veliki je korak koji zahteva malo više pažnje i vremena nego što mislimo. Obolele žene često su izgubljene i zbunjene jer ne znaju kakvu boju, dužinu ili model odabrati. Prije odlaska na terapiju odmah se raspitati za periku. Perike od prave kose su mnogo skuplje i komplikovanije za održavanje, pa se preporučuju one od veštačke dlake, jer se ne moraju posebno češljati niti tretirati (prstima kroz kosu i to je to!)

Saveti:

- Odlazak s prijateljicom u kupovinu perike smiruje obolelu osobu

- Uvek birajte boju dlake koja je nekoliko nijansi svetlija od prirodne boje kose

- Preporuka su kratke ili srednje duge perike jer su jednostavnije za održavanje i nošenje

ODABIR MARAME (ŠEŠIRA, TURBANA) ZA GLAVU

Osim perike u trendu su i šeširi, kape, ali i marame koje se mogu omotati oko glave na milion načina i pritom izgledaju zanimljivo i trendi. Marama je odličan izbor jer je prijatna (što je posebno važno tokom letnjih meseci). Trebala bi da bude od prirodnog materijala kako bi koža mogla normalno da diše.

Saveti:

- Turbani su vrlo praktični, jer s njima nema puno muke

- Marame izgledaju vrlo trendi, a tehnike vezanja su bezbrojne

- Šeširi su vrlo praktični, pa se mogu kombinovati i sa maramom

Kurir.rs/Zadovoljna.hr, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track