ČUVA ZDRAVLJE I LEPOTU: Znate li zašto je šipak kraljevski čuvar kože?
Foto: Profimedia

EVO U ČEMU JE TAJNA

ČUVA ZDRAVLJE I LEPOTU: Znate li zašto je šipak kraljevski čuvar kože?

Žena -

Ne samo da je šipak popularna hrana zbog svog slatkasto-kiselkastog ukusa, nego predstavlja pravi rudnik antioksidansa koji nam jamče zdravlje i lepotu.

Sitne bobice šipka mogu imati izuzetan učinak na našu kožu, ali i na zdravlje. Tajna se krije u antioksidansima – moćnim borcima protiv molekula zvanih slobodni radikali, koje dovode do bolesti i uzrokuju starenje kože.

Šipak je grm (Punica granatum) ili drvo koje uspeva u krajevima s toplijom klimom. Bogat je fosforom, kalijumom, kalcijumom i gvožđem, a sadrži i vitamin B3 (nijacin) i vitamine B1, B2, B6 i B5 (pantotensku kiselinu).

Znate li za šta je sve šipak dobar?

1. ANTI-EJDŽ

Šipak ima učinak na starenje kože i može podmladiti kožu iznutra, ali jednako tako i spolja. Šipkovo ulje učvršćuje epiderm (spoljašnji sloj kože koji je na glavnom udaru faktora iz okoline, poput sunca, vetra, hladnoće ili zagađenog vazduha), što zauzvrat smanjuje vidljivost bora, ali i sprečava stvaranje onih novih.

foto: Profimedia

2. REŠITE SE BUBULJICA

Šipak je prepun vitamina C koji reguliše stvaranje sebuma – masnog sloja na površini kože koji je štiti od spoljašnjih uticaja, ali koji takođe učestvuje u stvaranju bubuljica. Jednako tako, šipak može da pospeši cirkulaciju, što je vidljivo u izgledu kože.

3. UČINAK NA KOLAGEN

Protein kolagen osigurava mekoću, čvrstoću, elastičnost i mladolik izgled kože, a tu vam šipak može biti od velike pomoći, s obzirom na to da zaustavlja razgradnju kolagena u tkivu.

foto: Profimedia

4. ZA UJEDNAČENU BOJU TENA

Osim što pruzrokuju bore, godine na našoj koži ostavljaju i tragove u vidu promene boje, tj. pigmentacije. Upravo šipak može delovati na takve diskoloracije, zaštititi kožu od starenja i regenerisati je.

5. ZAŠTITITE SE OD SUNCA

Ako ste preterali s izležavanjem na plaži i izgoreli na suncu, posegnite za šipkom koji je bogat antioksidansima i može pomoći koži pri oštećenju zbog UV zrak te smanjiti crvenilo nakon sunčanja.

6. PROTIV UPALNO SVOJSTVO ŠIPKA

Ako vas muče upale na koži, šipak može ublažiti crvenilo i peckanje jednako dobro kao i bilo koja druga prirodna mast. Bogat je polifenolima i drugim materijama koje djeluju protiv upalno, stoga se njegovo ulje preporučuje kod raznih porezotina i uboda.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Ordinacija.hr, Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Pet proizvoda za koje mislite da su zdravi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track