NEDOSTATAK SNA VAS GOJI: Dokazano da umor stvara kilograme
Foto: Profimedia

ODMORITE!

NEDOSTATAK SNA VAS GOJI: Dokazano da umor stvara kilograme

Žena -

Ukoliko ste celu noć ostali budni ili ste loše spavali, sedećeg jutra ćete osećati malaksalost. Kada telo ne dobija dovoljnu količinu odmora, u njemu se javlja želja za ugljenim hidratima.

Ovo se prvenstveno javlja kao potreba da se podigne energija koja je u tom trenutku u padu. Taj energetski dodatak trajaće samo 30 do 45 minuta, nakon čega ćete ponovo potonuti. Nedostatak sna uzrokuje stres koji takođe izaziva želju za slatkišima. Kako naučnici objašnjavaju - kada ste pod stresom, vaše telo pokušava proizvesti serotonin koji bi vas smirio.

Stvaranje kilograma

Nedostatak sna će vas gojiti čak i ukoliko se zdravo hranite, jer tada vaše telo teško balansira hormone. Kada su hormoni za apetit u disbalansu, vaš metabolizam se usporava, a vaš apetit povećava. Nauka kaže da oni koji imaju problema s nedostatkom sna unesu i do 300 kalorija viška dnevno. Oni koji spavaju samo dva sata dnevno dobiju do kilogram tokom sedam dana.

Krug se nastavlja

Kada uđete u rutinu nespavanja, teško vam je vratiti se na prvobitno stanje. Iako počinjete češće spavati, nestabilnost organizma se nastavlja kao i stres i nezadovoljstvo, a nezdrave navike su i dalje tu.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Avaz, Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Pet proizvoda za koje mislite da su zdravi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track