icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

PIRINAČ MOŽE BITI OTROVAN: Mnogi ga spremaju na ovaj način, a nisu svesni koliko je to opasno!
Foto: Shutterstock

OBRATITE PAŽNJU!

PIRINAČ MOŽE BITI OTROVAN: Mnogi ga spremaju na ovaj način, a nisu svesni koliko je to opasno!

Žena

Pirinač je jedna od onih namirnica koju lako možemo da skuvamo u prevelikoj količini i onda ga sledećeg dana ponovo jedemo kao prilog uz nešto drugo.

Ukus će i sledećeg dana ostati isti, za razliku od, na primer, prženih krompirića, ali ono što većina ljudi ne zna jeste da je pirinač jako podložan kvarenju. To nema veze s načinom na koji podgrevate pirinač, već je direktno povezano s načinom na koji ćete ga čuvati. Sirovi pirinač ima na sebi mikroorganizme Bacillus cereus, koji se jako brzo razmnožavaju. Oni mogu da prouzrokuju trovanje hranom, pa čak i ako je pirinač skuvan.

Problem nastaje kad skuvani pirinač ostavite na sobnoj temperaturi. U tom slučaju se spore razmnožavaju i prerastaju u bakterije, koje mogu da izazovu trovanje.

 

Što duže pirinač stoji na sobnoj temperaturi, to je veća koncentracija bakterija i veća mogućnost da se otrujete. Kako biste izbegli ovakvu situaciju, nemojte ostavljati kuvani pirinač na sobnoj temperaturi duže od sat vremena. Nakon toga ga obavezno odložite u frižider.

 

foto: Proifmedia

(Kurir.rs/Srbijadanas, Foto: Profimedia)

 

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...