OČISTITE KORU VOĆA I POVRĆA OD OTROVA: Potreban vam je samo jedan sastojak iz kuhinje!
Foto: Profimedia

JEFTINO REŠENJE

OČISTITE KORU VOĆA I POVRĆA OD OTROVA: Potreban vam je samo jedan sastojak iz kuhinje!

Žena -

Stručnjaci odavno savetuju da voće i povrće dobro operemo pre jela ili ga ogulimo ako je to moguće. Jedan sastojak koji svi imamo u svom domu pomaže u temeljnom pranju pesticida koji se koriste u proizvodnji voća i povrća.

Američki naučnici istaživanjem su utvrdili da je upotreba soda-bikarbone pri pranju voća ili povća efikasnija od obične vode.

Naučnici odavno upozoravaju da voće apsorbuje pesticide i da ih je sa površine moguće isprati sodom bikarbonom, ali niko dosad nije izmerio koliko su duboko u voće pesticidi prodrli i u kojoj meri ih soda bikarbona može ukloniti.

foto: Profimedia

“Prvi smo se posvetili proučavanju da bismo ustanovili koliko su duboko u voćku pesticidi prodrli i u kojoj ih je meri moguće isprati”, rekla je Lili He, naučnica sa Univerziteta u Masačusetsu i jedna od glavnih autora studije, dodavši da su ona i koleg koristili organske jabuke i dve hemikalije koje se često upotrebljavaju u tretiranju voća u SAD. Jedna od hemikalija bila je tiabendazol koja služi za uništavanje gljivica, a druga pod fosmet koji uništava štetne insekte. Zalili su voće najvišom dopuštenom količinom pesticida u skladu s pravilima. Potom su pokušali da ih isperu običnom vodom, sodom bikarbonom i mešavinom razređenog izbeljivača.

foto: Profimedia

Nakon petnaestminutnog ispiranja sodom bikarbonom gotovo sve hemikalije uklonjene su s površine voća. Kora jabuke puna je nutrijenata, ali u njoj je i puno pesticida. Kad jedete jabuku možete odlučiti hoćete li joj oguliti koru ili nećete. No isto ne možete primeniti kod voća poput grožđa ili kod povrća poput spanaća, rekla je He.

Jedna od metoda je i umakanje voća u vodi, u morskoj soli i soku limuna u trajanju od 10 minuta. Ni jedan pesticid nije u potpunosti povezan s dugoročnim uticajem na ljudsko zdravlje, poput povećanog rizika od razvoja raka. Zasigurno ne tako niske količine, koje su uostalom i dopuštene. Smatram da je vrlo važno smanjiti rizik od izloženosti prehrambenih namirnica pesticidima, istakla je He.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Jutarnji.hr, Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Šta biste dali da ste na njenom mestu?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track