Beli luk vam neće biti istog ukusa tokom čitavog života
Foto: Shutterstock

TAJANSTVENO ČULO UKUSA

Beli luk vam neće biti istog ukusa tokom čitavog života

Žena -
Ukoliko ste nekada zapušavali nos svaki put kada osetite miris luka, sardine ili pihtija u vazduhu, a sada ih, kao odrasla osoba, obožavate, niste jedini

Ovaj članak je preuzet sa sajta National Geographic.Rezultati nedavno sprovedenog istraživanja otkrivaju da većina odraslih ne uživa u "hrani za odrasle" sve do početka svojih dvadesetih. Zašto?

Svaka osoba je rođena sa oko 10.000 papila, koje se menjaju na otprilike svake dve nedelje, piše Delish. Međutim, vremenom one prestaju da se obnavljaju i njihov broj opada. Zato svi oni ukusi koji su bili intenzivni kada smo bili deca postaju drugačiji kako starimo.

Zanimljivo je da je grupa britanskih naučnika obeležila kada tačno počinjemo da cenimo ovu "ukusniju" hranu. Ispitali su preko 2.000 odraslih osoba tražeći od njih da označe sa koliko godina su počeli da uživaju u spanaću, dagnjama, krastavčićima i drugoj hrani. Otkrili su da se tranzicioni period uglavnom dešava oko 22. godine.

Zanima vas o kojoj hrani je reč? Evo spiska koji pokazuje u kojoj godini ljudi, u proseku, drugačije osećaju ukus određene hrane:beli luk - 19 godinakrastavac - 19 godinakari - 20 godinapasulj - 20 godinaskuša - 20 godinaspanać - 21 godinapapričica - 21 godinaplavi patlidžan - 21 godinaren - 21 godinadagnje - 21 godinaparmezan - 21 godinaplavi sir - 22 godinasardina - 22 godinaavokado - 23 godinašpargla - 23 godinačili sos - 24 godinaostrige - 24 godinabri - 24 godinamasline - 25 godinakozji sir - 28 godinaSA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC PREPORUČUJEMO VAM JOŠ:Zašto ljudi govore u snu?ČUDO OD DETETA: Mala Nigerijka planira da osnuje banku nakon studija (VIDEO)Vodopad u blizini Knina prkosi gravitaciji (VIDEO)Zašto se ove mumije pretvaraju u crnu sluz?Kontroverze u vezi s vakcinacijom: Šta je istina?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track