Bojana Maljević: Šteta što botovi jedu sendviče, ja bih im davala nešto na kašiku
Foto: Dragana Udovičić

Intervju

Bojana Maljević: Šteta što botovi jedu sendviče, ja bih im davala nešto na kašiku

Žena -
Iako može da živi komotno i ne obazire se na stanje u zemlji, jedna od najpoznatijih glumica i Tviter dama rešila je da digne glas. Objasnila nam je zašto, po mišljenju Države, nije dobra devojčica i kako su „Otvorena vrata“ navrat-nanos pritvorili

Glumica Bojana Maljević poznata i kao tviterašica bez dlake na jeziku, u intervjuu za srpski Newsweek priča o tome kako je dospela na listu nepodobnih, sudbini serije Otvorena vrata, ali i kako se postaje bot

Iako može da živi komotno i ne obazire se na stanje u zemlji, jedna od najpoznatijih glumica i Tviter dama rešila je da digne glas. Objasnila nam je zašto, po mišljenju Države, nije dobra devojčica i kako su „Otvorena vrata“ navrat-nanos pritvorili.

Zapalila je društvene mreže kada je napisala tekst "Pretnje" povodom protesta ispred zgrade Pinka tokom emitovanja emisije o roditeljima pokojnog Predraga Gojkovića. Zbog toga je dobila ozbiljne pohvale i ozbiljne pretnje.

Spada u oštrije i iskrenije tviteraše, što bi rekli - dlake na jeziku bez. Nikada nije bila član stranke, iako je bilo više takvih poziva. A kad ne tvituje i društveno se angažuje, onda radi doktorat na FDU iz oblasti medija i kulture.

- Nekada je bilo popularno zanimanje di-džej, pa su se onda namnožili PR-ovi, pa su stigli akaunt menadžeri, a sada je najezda botova. Ko su ti ljudi?

Postoje dve vrste botova: oni koji pomoću nekih kompjuterskih softvera daju lajkove i šalju te generisane poruke podrške svojim strankama, a druga je ova koja sedi u nekoj prostoriji za kompjuterima, pije sokiće, jede sendviče i tvituje i ostavlja komentare na društvenim mrežama. Napadaju protivnike i veličaju SNS. Na početku su bili, setite se, samo oni pozitivni: „Svaka čast Vučiću, za samo dva meseca je predanim radom i požrtvovanjem uspeo da uradi to i to.“

Prvo su samo hvalili Vučića, onda su krenuli da vređaju druge, a sada je u toku najagresivnija faza. Do tog stadijuma su stigli jer više ne dobijaju pare da objave bilo šta, već samo ako imaju interakciju. Ako im ne odgovaramo i ako ih blokiramo - onda love nema, što bi ih plaćali kad nikog nisu isprovocirali. Onda izmišljaju kojekakve gluposti ne bi li izazvali reakciju. Pre neki dan su napisali da sam vlasnica kafane „Bled“, koja duguje 80.000 za struju. U životu nisam bila u toj kafani, a nisam vlasnica nijedne kafane. Ali to je perfidno izvedeno jer kad tako nešto napišu, imaš potrebu da pitaš: „S kim si me pomešao“, „Kakav dug za struju“... Tako se ljudi upecaju na te idiotske tvitove jer se na ove „Ti si žuta“ niko više ne obazire. A na ove gluposti reaguješ jer ne ukapiraš odmah da je bot.

- A kako se postaje bot?

Pretpostavljam da to kreće od te stranačke omladine, isto onako kako partijski zapošljavaju svoju decu i rođake. Ne znam, ali znam da imam blokiranih 250 botova. Nekad je moj ćale znao da kaže: „Živim pasji život, jedem jednom dnevno.“ E sad se više ne govori pasji život, nego botski život. Botuju i jedu sendviče, više puta dnevno.

- Stvarno verujete da oni jedu sendviče?

Jok, nego im daju kuvano. Mislila sam da napišem jedan tekst „Neki botovi nikad ne polete“. Ja bih im davala nešto na kašiku, da imaju i desert, tada se bolje misli. Moraju da se izbore za svoja botska prava. Nije u redu da za tako sitne dnevnice uništavaju živote ljudi. Ne mislim samo na botove na društvenim mrežama već i na ove koji uređuju neke novine.

- „Otvorena vrata“ su se zatvorila?

Pritvorila su se samo. Nije to usmereno na seriju, već na mene lično. Sve je krenulo krajem avgusta prošle godine, kad sam se spremala da idem u Niš da se poklonim publici posle filma „Top je bio vreo.“ Pre toga se nađem na kafi s poznanikom da se konsultujem u vezi s nekim naučnim radom koji sam spremala. Na rastanku on me pita: “Čekaj, šta ti to tvituješ? Čuo sam da tvituješ nešto protiv države.“Bila sam zblanuta, kažem da ne tvitujem protiv države, samo se protivim osionosti, bahatosti, gluposti, plagijatima. I tad od njega saznam da Vučića više ne zovu ni Aca, ni Alek, ni premijer, nego Država. Videćemo šta Država misli, šta Država kaže, šta Država smatra. Tada mi je ispričao da je bio na jednom sastanku i da ga je Država pitao da li me poznaje. Bila sam šokirana, ali sam mislila da se taj čovek preda mnom samo malo pravi važan, u fazonu, sedeo sam s Vučićem i pričao o tebi.Rastanemo se i ja odem s mlađim sinom u Niš. Sutradan izlazi „Danas“ s čuvenim tekstom Ištvana Kaića, koji je napravio spisak nepodobnih tviteraša. To je samo dva dana kasnije otkako mi je čovek rekao da je bio na sastanku s Državom, na kojem se pričalo o nepodobnim tviterašima, pa i meni. Napisao je da mi pokazujemo na tviteru „najgori deo naših ličnosti“. Tad sam shvatila da se čovek nije pravio važan, već da je taj sastanak zaista postojao. Hej, neko je sedeo i bavio se time?! Možete li to da pojmite? Ja nisam mogla, tada. Ali tad sam shvatila da nisam dobra devojčica i dok ne postanem dobra devojčica, imaću malo problema. Beograd na vodi i Bojana na ledu. I u tabloidu. Zidanje tiraža na Bojani. Ali „Vrata“ su snimljena, emitovaće se, nekad. Snimaćemo i nove serije. Radićemo šta možemo.

O tome zašto misli da nikada nećemo ući u Evropsku uniju, potrebi da se usprotivi ukidanju "Utiska nedelje" i odnosu sa Ivicom Dačićem pročitajte u najnovijem broju magazina Newsweek Srbija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track