DA LI ZNATE ŠTA JE KRINOLINEMANIJA? Modni trend koji je ubio na hiljade žena!
Foto: Firsttoknow

Pakao haljine!

DA LI ZNATE ŠTA JE KRINOLINEMANIJA? Modni trend koji je ubio na hiljade žena!

Žena -
Krinolin trend postao je hit na modnoj sceni tokom 1800. godine i još uvek je popularan i danas, mada uglavnom za venčanice.

Reč "krin" odnosi se na tvrdu konjsku dlaku, a "olina" odnosi se na platno. Zajedno, oni čine veoma zapaljivi materijal pod nazivom krinolin i ne treba ga mešati sa kavezon na kom se nalazi.Veliki kavez suknje i tvrdi krinolin koji ga pokriva postao je veliki trend sredinom 1800-ih, kada je predstavljen javnosti. Ovaj kavez prekriven krinolinom postao je toliko popularan da su ga magazini nazvali "Krinolinemanija". Većina nas upoznata je sa ovim ekstravagantnim, ako ne i preteranim izgledom.Oko 3.000 suknji pravljeno je dnevno u fabrici. Čak su ih nosile i male devojčice.Problem sa ovim trendom bio je taj što je materijal veoma zapaljiv. Od kasnih 1850-ih do kasnih 1860-ih oko 3.000 žena je umrlo u požaru krinolina. Suknja je zauzimala dosta mesta i bilo je teško kontrolisati šta će dodirnuti. Mnogo žena prolazilo je pored kamiona i pre nego što su mogle išta da urade suknja je bila u plamenu. Druge žene (isto noseći krinolin) nikada nisu mogle da pruže pomoć jer bi se i one zapalile.

Zamislite da ste zaglavljeni u paklu haljine.Ubrzo nakon što se proširila reč o zapaljivoj modi, kavez sa krinolinom zamenjen je. Međutim, popularnost ove tkanine nikada nije u potpunosti nestala.Danas, verovatno možete da pronađete suknje od krinolina u mnogim prodavnicama venčanica. Zaista ne postoji ništa slično tome ako tražite ovakve vrste suknji.Ako vi ili neko koga poznajete ima planove da nose ovakvu haljinu na tom jako važnom danu, uverite se da se drži podalje od kamina, cigareta ili bilo čega drugog što može da zapali haljinu.Ostanite bezbedni i bajni!

(First to Know)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track