DEVOJČICA JE ZAČEPILA USTA SVETU: Učiteljica je naterala da izračuna da li je gojazna a ona...
Foto: Thinkstock

Bravo!

DEVOJČICA JE ZAČEPILA USTA SVETU: Učiteljica je naterala da izračuna da li je gojazna a ona...

Žena -
Učiteljica u jednoj srednjoj školi dala je deci domaći zadatak da izračunaju indeks mase svog tela (BMI), ali odgovoru jedne devojčice se nije nadala.

Naime, jedna učenica je odlučila da učutka ne samo profesorku, već i da pošalje snažnu poruku celom svetu.

Nekoliko nedelja pre nego što su sami trebali da izračunaju masu svog tela, svi učenici su se merili pred celim razredom, nakon čega je ova devojka došla kući u suzama, jecajući kako su testovi pokazali da je gojazna. Kako priča njena majka, devojčica se hranila zdravo i upravo zbog toga je doživela rezultate kao nešto strašno.Devojčica je potom odlučila da zbog preživljenog šoka, uradi domaći na malo drugačiji način, pa je tako napisala sastav kojim je ona zadala domaći svojoj profesorki.

"BMI je zastareli način za određivanje nečije težine, jer se sprovodi oduzimanjem visine i prosečne težine za određenu osobu. Ova formula je očigledno puna mana, a to je potvrdio i Alan Aragon, poznati nutricionista iz Kalifornije, koji je rekao da se nikako taj način ne može koristiti za merenje težine. Recimo da postoji devojka koja je standardno fizički aktivna i prilično se zdravo hrani. Po ovom merenju, ona bi bila u mišićima na 80 odsto tela i tako se ne računa masa tela. Po ovoj računici ona bi trebalo da ima samo 30 odsto mišićne mase, nakon čega bi je proglasili gojaznom, poput mene", navodi ova devojka u pismu.

"Dakle, ja uopšte neću otvoriti računar i izračunati moju masu i rećiću vam zašto. Od kako pamtim, bila sam punija devojka i sasvim sam okej zbog toga. Jaka sam i moćna. Kada stavite softbal lopticu ili palicu u moje ruke, smatraju se opasnim oružjem. Međutim, na početku godine sam se borila sa mislima da sam predebela i često sam nosila veću odeću kako bi prekrila salo i izgledala mršavije. Tako me je moja majka odvela kod doktora, gde smo pričali o zdravlju i dijeti koju bih mogla da sprovedem. Doktor je uradio nekoliko testova i zaključio da sam zdrava. Rekao je da imam koji kilogram viška ali da to nije strašno. Upravo zato neću izračunati svoju masu, jer mi je doktor, osoba koja je išla na fakultet kako bi mogao da spasava ljudske živote, rekao da sam zdrava. Taman sam počela da volim svoje telo, kao što bi svi to trebalo da urade i neću da dozvolim da mi neka prastara računica i profesor fizičkog to pokvari. Moje telo je savršeno takvo kakvo jeste", zaključila je ova devojka.

(upworthy)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track