Evo kako da u 3 koraka upravljate stresnom situacijom
Foto: Shutterstock

Lako je

Evo kako da u 3 koraka upravljate stresnom situacijom

Žena -
Ako vam postane navika da ovaj postupak primenite svaki put kada osetite neprijatan osećaj u stomaku, pretvorićete zabrinutost u akciju i prevazići nepotrebnu paniku

Stiže nam jedna dobra vest - stres nije uvek štetan. Naime, razuman nivo stresa može da vam pomogne da dobijete energiju koja je potrebna da biste odgovorili na poslovne izazove i ostvarili važne ciljeve.

Ključni aspekt upravljanja stresom jeste da prepoznate razliku između produktivnog i toksičnog stresa, ali i da procenite nivo stresa u kom se nalazite. U knjizi "Upravljanje stresom" (Datastatus) predstavljen je sistematski pristup: oceni-planiraj-razreši, koji će vam pomoći da izbegnete zabrinutost čim osetite da počinje da vas obuzima.

1. Oceni.Odredite problem, jer ćete lakše rešiti problem ako ste ga precizno definisali. Razmislite o problemu na konstruktivan način. Ispitajte svoje automatske misli i rečenice koje vam padaju na pamet. Uočite logičke greške u vašim automatskim mislima. Utvrdite druga moguća objašnjenja. Pružite sebi podršku. Pozovite prijatelje da vam budu podrška, nemojte biti sami pod stresom.

2. Planiraj.Planiranje vam pomaže da toksičnu zabrinutost zamenite efektnom akcijom. Sakupite činjenice i utvrdite istinu o problemima sa kojima se suočavate. Organizujte svoj život, sredite svoj sto, budite obazrivi prema sebi, ali obavezno organizujte i svoje vreme.

3. Razreši.Preduzmite direktnu akciju - obavite telefonski poziv, usprotivite se nezgodnom kolegi. Akcija će vam uliti samopouzdanje. Pomirite se s tim da se neki problemi ne mogu rešiti, jednostavno morate sačekati i vidite šta će se desiti. Pomiriti se s činjenicom da se neki problemi ne mogu rešiti znači odreći se kontrole, a to je teško. Ali u nekim slučajevima, kontrola i zabrinutost samo nanose štetu.

Ako vam postane navika da ovaj postupak primenite svaki put kada osetite neprijatan osećaj u stomaku, pretvorićete zabrinutost u akciju i prevazići nepotrebnu paniku.

Foto Thinkstock
Foto Thinkstock

(Žena Best)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track