(FOTO) NAUČNICI OTKRILI: Ova dva lica su pojam lepote!
Foto: News.sky.com

Istraživvanje

(FOTO) NAUČNICI OTKRILI: Ova dva lica su pojam lepote!

Žena -
Računalni program EFIT-V Photo Fit, koji inače policija koristi za stvaranje lica i izgleda traženih kriminalaca, uzeo je u obzir brojne faktore poput debljine usnica, duljine i širine nosa i kose

Računalni program EFIT-V Photo Fit, koji inače policija koristi za stvaranje lica i izgleda traženih kriminalaca, uzeo je u obzir brojne faktore poput debljine usnica, duljine i širine nosa i kose.

Što se lepote tiče, bolje od ovog ne ide. Barem ako pitate Britance koji su sudjelovali u novom istraživanju facijalnog mapiranja. Istraživači su zatražili od britanskih suučesnika da pomoću računala slože lice za koje oni smatraju da ima najatraktivnije osobine, piše Sky news.Računalni program EFIT-V Photo Fit, koji inače policija koristi za stvaranje lica i izgleda traženih kriminalaca, uzeo je u obzir brojne faktore poput debljine usnica, duljine i širine nosa i kose.

Rezultate je potom procenjivalo drugih 100 ispitanika koji su ocenjivali privlačnost lica na fotografijama.Naučnici, na čelu sa svetskim stručnjakom za facijalno mapiranje dr Kristom Solomonom, potom su sastavili rezultate u jedinstvenu mušku i žensku sliku.

"Dva meseca istraživanja donela su zanimljive rezultate o tome šta Britanci smatraju ključnim faktorima lepote. Istraživanje u Aziji ili Africi bi sigurno imalo potpuno drugačije rezultate".Studija je otkrila i zanimljive razlike između muškog i ženskog poimanja lepote.

"Za muško lice lepote, žene su crtale mnogo feminiziranija lica nego muškarci. Htele su nežniju liniju čeljusti, mršavije lice, punije usne i obrijanu bradu. Muškarci su sa druge strane smatrali da su jake muške karakteristike ono što muškarca čini lepim. Isto tako, za žensko lice, žene su seksi izgled ocenjivale kao najlepši, i to više od muškaraca. Najbolje ocene dobivale su slike na kojima su modeli imali punije usne, mršavije lice, veće oči i više jagodice", zaključio je doktor Solomon.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja