(FOTO) Ova jela ne smete propustiti: Top 20 nacionalnih jela evropske kuhinje
Foto: AP

Evropska kuhinja

(FOTO) Ova jela ne smete propustiti: Top 20 nacionalnih jela evropske kuhinje

Žena -
Uz pomoć internet ankete, stručni štab organizacije Kvora, sastavljen od vrhunskih kuvara, napravio je listu nacionalnih jela za koja meštani kažu da su jednostavno nezaobilazna ukoliko se zadesite u njihovoj zemlji

"Koje jelo ne smem da propustim kada otputujem?", pitanje je koje sebi postavljaju svi ljubitelji hrane pre nego šzo spakuju kofere i zapute se u novu zemlju. Uz pomoć internet ankete, stručni štab organizacije Kvora, sastavljen od vrhunskih kuvara, napravio je listu nacionalnih jela za koja meštani kažu da su jednostavno nezaobilazna ukoliko se zadesite u njihovoj zemlji.AustrijaBečka šnicla je sinonim za Austriju. Ovo jelo popularno je i u Srbiji. Radi se o tankom pohovanom telećem kotletu prženom u fritezi. Obićno se servira uz peršun i limun, sa dodatkom od krompira ili riže.Foto: Thinkstock, Bečka šniclaHrvatskaPaški sir je tvrdi Hrvatski sir od ovčjeg mleka. Proizvodi se na ostrvu Pag i toliko je poznat da se izvozi širom sveta.BelgijaPržene mušlje dostupne su skoro svuda u svetu, naročito u mediteranskim zemljama, međutim Belgijanci mogu da se pohvale da su najveći majstori pripreme mušlju na svetu.Mušlje se u Belgiji pripremaju na mnogo razčičitih načina - kuvaju se sa vinom, puterom, začinskim biljem i paradajz sosom, a serviraju se uz hrskave slane krompiriće.

Danska

Ulebrud je tradicionalno dansko jelo. Pravi se od ražanog hleba koji se umače u pivo i zatim kuva sa kašom. Servira se sa šlagom preko, zbog čega više liči na dezert, iako se jede kao obrok.EngleskaPečena govedina i jorkširski puding smatraju se nacionalnim jelom engleske. Servira se sa goveđim sosom i tost hlebom.

Francuska

Pot-au-Feu je tradicionalno jelo francuske nacionalne kuhinje. Ovaj rustični recept naročito je popularan zimi kada se u vatri, uz razno povrće kuva i suvo meso sa začinskim biljem.NemačkaU tesnom izboru za nezaobilazno jelo Nemačke, Kari-vurst je izašao kao pobednik.Popularno jelo sastoji se iz klasične nemačke kobasice koja je začinjena karijem i servirana uz pomfrit.

Holandija

Usoljena Haringa je definitivno sinonim za holandsku kuhinju. Usoljeni fileti marinirane sirove haringe jedu se u svežoj kifli sa seckanim lukom. Ovaj specijalitet prodaje se na ulicama svih holandskih gradova.GrčkaGiros je jedno od najpopularnijih jela ne samo Grčke, več i čitavog mediterana i balkana. Meso, povrće i pomfrit zavijeni u tortilju uz caciki i začine predstavlja poslasticu nezaobilaznu na ulicama srpskih gradova.

Norveška

Rakfisk je pastrmka koja nekoliko meseci leži usoljena i fermentisana. Jelo se jede sirovo uz luk, pavlaku i tortilju.Norveška je dugo bila siromašna zemlja, zbog čega je tradicionalna kuhinja najčešće svedena i sastoji se iz usoljenih i konzerviranih jela koja su mogla da izdrže čitavu zimu.MađarskaGulaš je tradicionalno mađarsko jelo, vrlo popularno i u Srbiji, Postoje mnoge varijacije recepta, a tradicionalna varijanta sastoji se iz govedine, luka, paprike, paradajza, zelene paprike i krompira.

Poljska

Zurek je osnova za supu i sastoji se od ražanog brašna koje je fermentisano u vodi peta dana. Udubljena lepinja ispunjena je povrćem, celerom, krompirom, belim lukom, jajima i kobasicom.ItalijaKada je u pitanju Italija, odgovor je lak - Pica. Italija je domovina ovog, možda najpopularnijeg jela sveta, a najpoznatija je napolitana, koja je dobila ime po rodnom gradu pice, Napulju.Za Italijane, pravljenje pice je više od kuvanja, to je umetnost.

Portugal

Frankesinja je portugalski sendvič sa šunkom, dimljenom svinjskom kobasicom i šniclim prelivenom topljenim sirom i paradajz sosom.Specijalitet koje je zaista san svakom mesoždera, sluću se uz pomfrit i hladno pivo.RusijaKo god poseti Rusiju u obavezi je da proba boršč čorbu - gustu supu od cvekle. Boršč se tradicionalno služi hladan uz dodatak kisele pavlake.Meštani ga prepotučuju u kombinaciji sa domaćom votkom

Slovačka

Brindzove haluski su najpoznatije jelo slovačke kuhinje.l Jelo se sprema od krompira uvaljanog u meki ovčji sir i slaninu.ŠkotskaDimljeni losos sa limunom na crnom hlebu namazanom puterom predstavlja poslasticu za svakog Škota i nezaobilazno jelo za svakog turistu.

Slovenija

Kranjska kobasica je slovenačka svinjska kobasica koja se služi samo sa solju biberom i belim lukom.ŠpanijaHamon Iberiko, ili iberijska šunka je nacionalni specijalitet Španije. Radi se o svinjskom butu koji se najčešće služi kao predjelo uz masline, hleb i vino.

Švajcarska

Rosti je u švajcarskoj popularniji čak i od fondija. Radi se o tanko iseckanim grilovanim krompirićima koji se spremaj u na tiganju uz začinsko bilje. Ovo jelo naročito je bilo popilarno među farmerima, pre nego što je postalo nacionalno jelo.Newsweek.rsPogledajte još na portalu Newsweek.rsAko je Vaša majica napravljena u Indiji, možda ste doprineli ekološkoj katastrofiOvo su jedini plavokosi crnci na svetu: Melanežani sa Solomonovih ostrva (FOTO)Činjenice koje niste znali o Legiji stranacaRusi izgradili Tesla kule: Hrvat razvija tehnologiju bežičnog prenosa energije (FOTO, VIDEO)U obliku svemirskog broda: Zavirite u mini Epl grad u Kaliforniji (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track