IZ PRODAVNICE U MAŠINU: Evo zašto kupljenu odeću MORATE da operete pre nošenja!
Foto: Profimedia

Saveti

IZ PRODAVNICE U MAŠINU: Evo zašto kupljenu odeću MORATE da operete pre nošenja!

Žena -

Stručnjaci upozoravaju da odeća na putu od fabrike do prodavnice prođe kroz previše ruku, često se skladišti u neprimerenim uslovima, a pre kupovine isproba je mnoštvo ljudi. Upravo zbog toga odeća može biti izvor širenja raznih infekcija, kožnih oboljenja...

“U smislu higijene, najpametnije je oprati odeću bar jednom, u nekom slučaju i dva puta pre nošenja. Kao dermatolog svedočio sam raznim kožnim problemima zbog nepranja odeće i lično ne bih rizikovao”, rekao je za dr Donald Belsito, profesor dermatologije na univerzitetu Kolumbija.

Smatra se da je neoprana odeća mogući uzročnik pitirijaze (lat. Pityriasis rosea), bolesti koja započinje pojavom jednog primarnog crvenog medaljona na telu, nakon kojeg se na koži šire manja žarišta. Kao najvažniji i najopasniji razlog zašto bi odeću trebalo oprati stručnjaci navode ostatke boje i hemikalija, poput formaldehida koji se koriste kod proizvodnje.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Upravo je formaldehid krivac za brojne alergije, oslabljeni imunitet, a istraživanja su pokazala da može biti štetan za zdravlje.

Nalazi se u odeći koja se ne gužva, a treba obratiti pažnju i odeću od sintetičkih tkanina, jer se one boje štetnin azo-anilin bojama. Ako inače imate problema s alergijama, zbog ovih stvari možete dobiti jaku reakciju, dok kod ostalih ljudi one mogu izazvati iritaciju.

(Fokus)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track