Kontrolom porcija do idealne težine
Foto: Thinkstock

Kontrolom porcija do idealne težine

Žena -

Ljudi se vremenom mogu navići da ne pojedu prepun tanjir omiljene hrane, već malu porciju, pa samim tim imaju lakšu kontrolu kalorija koje su konzumirali

Da biste imali dobar izgled i idealnu težinu, nije pravi put držanje iscrpljujućih dijeta i vežbanje do besvesti. Nova istraživanja u svetu pokazuju da pravo rešenje zapravo leži – u manjim porcijama hrane. Po sistemu manje porcije – manji apetit, ljudi se vremenom naviknu da ne pojedu prepun tanjir omiljene hrane, već malu porciju, pa samim tim imaju lakšu kontrolu kalorija koje su konzumirali.

A koji su koraci koje možemo da preduzmemo? Najpre da hranu služimo u manjim tanjirima ili posudama i da vodimo računa da porcije nisu preobilne. A ujedno hranu rasporedimo po tanjiru da vizuelno deluje da je ima dosta. U ovom slučaju ne važi onaj bakin savet: „Ma pojedi sve iz tanjira i šerpe, ne valja da se baci” jer ako to pravilo poštujemo uvek ćemo uneti mnogo više kalorija, što iz dana u dan vodi ka višku kilograma.

Bez odricanja od omiljene hrane

Moramo da naučimo da „odmerimo” porciju koja nam je potrebna za obrok. Šta to znači? To znači da da nam je šaka žitarica, na primer, potrebna za doručak, ili šoljica testenine koju ćemo skuvati za ručak. Na polovini tanjira treba staviti salatu, na četvrtini nešto od proteina poput mesa, jaja, ribe, a u preostalom delu ugljenje hidrate gde spada hleb, žitarice, krompir, pirinač. Naravno, možemo se zasladiti malim komadom omiljene poslastice i popiti najdraže piće. Posle nekog vremena, organizam se navikava na ovakav način planiranja obroka. To svakako ne znači da treba sebe da opterećujemo merenjem namirnica na kuhinjskoj vagi, već da samo malo povedemo računa o veličini porcija koje planiramo da pojedemo.

Kad mogu i Francuskinje, možemo i mi

Od svih žena na svetu, gotovo svi se najviše dive Francuskinjama na dobrom izgledu i idealnoj kilaži, iako se one ne odriču nijedne vrste hrane. Njihova tajna leži u umerenosti, ali i u manjim pakovanjima obroka koje konzumiraju. Ako se može uporediti omiljena hrana za doručak Francuskinja i Amerikanki, činjenica je da Francuskinje imaju manju porciju jer mirisni francuski kroasan ima svega 30 grama, a američka krofna 60 grama, odnosno dvostruko više. Na meniju za ostale obroke nalaze se namirnice iz svih preporučenih grupa počev od ugljenih hidrata do proteina, ali se na tanjir stavlja manje hrane nego što osoba može da pojede. One uživaju u omiljenim napicima i bez griže savesti jedu slatkiše, ali se rukovode pravilom da treba naći balans. Zašto se ne bi i Srpkinje ugledale na njih?

Održavanje idealne težine kao cilj

Kada naučimo sebe da pojedemo jedan kolač a ne celu tortu ili kada umesto cele pice pojedemo jedno parče, a ujedno dostignemo željenu težinu, onda moramo da radimo na tome da je – održavamo. Najbolji način za to je bavljenje fizičkim aktivnostima! Idealno je da nađete vremena za sebe i da se bavite nekom vrstom vežbanja, a ako nemate vremena za to – možete da šetate. Stručnjaci smatraju da je dovoljno tri do pet puta nedeljno prošetati brzim hodom po 20 minuta i tako pokrenuti organizam da troši kalorije.

Detaljnije na www.pronadjimeru.com

Interesantno je da je u Minesoti jedan pokret koji se zalagao za manje porcije hrane ubedio sve restorane u gradiću Albert Li da koriste tanjire sa dimenzijama od 25,5 centimetara umesto onih standardnih od oko 35 centimetara. Tako su uspeli da smanje i porcije…

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track