MISLITE DA STE ČISTUNICE: Ako perete ovako suđe, nećete više misliti to
Foto: Profimedia

Potpuno beskoristno

MISLITE DA STE ČISTUNICE: Ako perete ovako suđe, nećete više misliti to

Žena -
Temperatura vode koju naše ruke mogu da izdrže nije dovoljno visoka da bi uništila sve bakterije na posuđu. To potvrđuje i podatak da su sunđeri za pranje sudova predmet u kući najbogatiji bakterijama

Novo ispitivanje pokazalo je da posuđe nikad, ali nikad ne treba da se pere ručno. Iako nije pristupačna svima, mašina za pranje sudova je daleko bolje rešenje. Većina ljudi i koji imaju mašine za pranje sudova pre stavljanja sudova u aparat, ručno skinu prvi sloj nečistoće sa njega. To je potpuno beskorisno, ali ima i jednu ozbiljnu posledicu.

Temperatura vode koju naše ruke mogu da izdrže nije dovoljno visoka da bi uništila sve bakterije na posuđu. To potvrđuje i podatak da su sunđeri za pranje sudova predmet u kući najbogatiji bakterijama. Ova činjenica je dodatan razlog štetnosti ručnog pranja sudova, jer uz ovakve sunđere na njih se samo nanosi dodatni sloj prljavštine.

Ručno pranje šteti životnoj okoliniRučnim pranjem sudova troši se znatno više vode nego pranjem u mašini. Preporučuje se i izbegavanja ručnog pretpranja, pre stavljanja posuđa u mašinu. Najbolje je da se bez vode sklone ostaci bez vode, time se štedi značajna količina vode na godišnjem nivou, piše dnevno.

Ručno pranje ima neke koristiIstraživanje švedskih naučnika je pokazalo da deca čiji roditelji ručno peru sudove imaju 40 odsto manje šanse da dobiju alergije tokom života od deca u čijim kućama se koristila mašina za pranje sudova. Razlog tome je što deca iz prve grupe rastu u okruženju u kojem ima više bakterija, a izloženost njima čini ih otpornijim na izazivače alergija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track