MUŠKARCI, PRIPREMITE SE: Odobrena "ženska Vijagra"
Foto: Thinkstock

17 godina polse muške verzije leka

MUŠKARCI, PRIPREMITE SE: Odobrena "ženska Vijagra"

Žena -
Lek pod nazivom "Addyi" trebalo bi da leči poremećaj hipoaktivne seksualne želje (HSDD) kod žena u predmenopauzi

Više od 17 godina pošto je odobren prvi lek za mušku erektilnu disfunkciju, američka Uprava za hranu i lekove (FDA) je odobrila lek za nisku seksualnu želju kod žena, popularno nazvan "ženska Vijagra", prenose agencije.

Lek pod nazivom "Addyi" trebalo bi da leči poremećaj hipoaktivne seksualne želje (HSDD) kod žena u predmenopauzi, objavila je FDA.

Reč je o prvom leku koji je FDA odobrila za tretiranje poremećaja seksualne želje, prenosi agencija dpa.

FDA je odobrila lek uz upozorenje o potecijalno opasnim nuspojavama, poput niskog pritiska i opasnosti od gubitka svesti, posebno kad se lek uzima s alkoholom.

"Reč je o najvećem napretku u ženskom seksualnom zdravlju od izuma pilule za kontracepciju. Ovime se legitimiše ženska seksualnost kao važna komponenta zdravlja", saopštila je Nacionalna udruga potrošača (NCL).

Međutim, udruženje za zaštitu potrošača Public Citizen predviđa da će se lek povući iz upotrebe u roku od nekoliko godina zbog toga što "predstavlja velik rizik za žene, a donosi malo koristi".

"Nažalost, još ćemo slušati o tome leku", saopštio je Public Citizen, prenosi agencija Reuters.

Lek kompanije Sprout Pharmaceuticals već je dvaput odbijen - 2010. i 2013. - a sada ga je FDA ipak odobrila uz striktne upute da pacijentkinje moraju da se u potpunosti upozore na moguće zdravstvene rizike. Addyi je odobren posle lobističke kampanje u kojoj su učestvovale i neka ženska udruženja.

Žene koje su tokom kliničke studije uzimale Addyi imale su prosečno jedan "seksualno zadovoljavajući doživljaj" mesečno više od žena koje su uzimale placebo. Zagovornici leka tvrde da je reč o značajnom rezultatu, dok kritičari smatraju da potencijalni rizici daleko nadmašuju koristi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track