NEVEROVATNO: Pogledajte koje namirnice povećavaju šansu da rodite blizance
Foto: Profimedia

Trudnoća

NEVEROVATNO: Pogledajte koje namirnice povećavaju šansu da rodite blizance

Žena -
Uporedili su učestalost blizanačke trudnoće kod žena vegetarijanaca i onih koje su konzumirale namirnice životinjskog porekla i stigli su do neverovatnog otkrića

Nisu geni i vantelesna oplodnja jedini uzročnici blizanačkih trudnoća, već i ishrana igra veliku ulogu, tvrde istraživači njujorškog Medicinskog centra Long Ajlend.

Do ovog zaključka su došli na osnovu istraživanja, u kojima su upoređivali učestalost blizanačkih trudnoća kod žena vegetarijanaca, koje su konzumirale mleko i mlečne proizvode, kod onih koje nisu uopšte jele namirnice životinjskog porekla i kod trudnica koje su u jelovniku imale zastupljeno meso.

Tim naučnika, predvođen dr Gerijem Štajmenom, istakao je da najveća zasluga za dve bebe zapravo pripada IGF faktoru (Insulin - like growth), proteinu koji se oslobađa iz jetre životinja i ljudi, kao odgovor na hormon rasta.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

S obzirom na to da IGF cirkuliše krvotokom, on dospeva u mlečne žlezde, pa žene koje piju više mleka povećavaju šansu za dvostruku sreću. Daljom analizom ustanovljeno je da on povećava osetljivost jajnika na hormon odgovoran za razvoj folikula u jajniku, kao i za nastanak ovulacije, odnosno oplodnje.

"Kod viših koncentracija IGF u krvi povećava se šansa da se oplodi više jajnih ćelija. Smatra se i da IGF pomaže embrionu da lakše preživi rani stadijum, u kojem najčešće dolazi od pobačaja. Žene vegetarijanke, koje konzumiraju mleko i mlečne proizvode, imaju čak 13 odsto više ovog proteina, što jasno objašnjava i zašto češće nose blizance", naglašava dr Štajmen.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

(bebac.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track