NIKAKO DA SE OSLOBODITE VIŠKA KILOGRAMA: 10 znakova da držite pogrešnu dijetu
Foto: Profimedia

ISHRANA

NIKAKO DA SE OSLOBODITE VIŠKA KILOGRAMA: 10 znakova da držite pogrešnu dijetu

Žena -
Osećate se nervozno i bezvoljno, pao vam je imunitet, a pritom kilogrami nikako ne spadaju? Ovo su osnovni znaci kada treba da se zapitate da li se držite dobrog plana ishrane

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Elle.rs

Kada se držite određene dijete sa ciljem da izgubite kilograme, može se desiti da postignete i negativne efekte. Veoma je važno da na vreme prepoznate simptome koji ukazuju da vam trenutna dijeta ne odgovara i da pokušate da nađete neku drugu, zamensku koja će uspeti da zadovolji vaše potrebe.Predstavljamo vam 10 najvećih znakova koji govore da ste na pogrešnoj dijeti. Totalno je drugačija od tvojih uobičajenih navika ishranePonekad, kako bi postigla željene rezultate, potrebna ti je velika promena u načinu ishrane. Ali ako to podrazumeva da momentalno promeniš stil života za 360 stepeni, budi sigurna da to nije prava dijeta za tebe. Ona mora da odgovara tvom životnom ritmu i da bude prilagođena tvojim navikama. To se prvenstveno odnosi na slobodno vreme koje je potrebno izdvojiti za pripremu zdravog obroka ili napitka.Odražava se na tvoj društveni životKada svemu pozitivnom i pokretačkom kažete “ne“ jer se morate držate vašeg programa ishrane, to je siguran znak da ste izabrali lošu dijetu. Umesto što očekujete velike i brzinske rezultate, fokusirajte se da pravite bolji izbor namirnica i ne dozvolite da vam dijeta oduzme kvalitetno vreme koje treba da provedete sa prijateljima i porodicom.Previše se oslanja na kupovnu hranuMnoge dijete se zasnivaju na gotovoj hrani koju možete kupiti u marketu ili baru. Kada malo bolje razmislite o tome, uočićete da je velika razlika između gotovog jela koje možete kupiti, i zdravih namirnica koje sami možete da pripremite. Zato izbegnite ovaj tip dijeta koji se zasniva na kupovini obroka u baru ili na kioscima. Nije fleksibilnaAko se striktno držimo prilagođenog programa dijete, sigurno je da ćemo postići dobre rezultate, ali ako treba svaki put jelo skuvati i pripremiti, može se desiti da nam to postane zamorno. Obratite pažnju da se vaša dijeta zasniva na fleksibilnosti, tako da vam ona omogućava da možete ponekad da pojedete obrok i van kuće. Ako vas dijeta sprečava da povremeno jedete hranu iz restorana, onda budite sigurni da je ona loš izbor.Ne dobijate rezultate uprkos vašim naporimaAko napravite male promene u vašoj ishrani i potrudite se da se hranite zdravije, možete uspeti da izgubite kilograme na duge staze, dok će vam striktna dijeta dati gotovo iste rezultate. Ipak, razlika je u tome što se najčešće takva restriktivna dijeta zasniva na izbacivanju vode iz organizma. Kakogod da gledate na ovo, jedno je sigurno- dijeta koja ne deluje brzo, nije dobra dijeta. Bez brzih, pozitivnih rezultata koji se zasnivaju na velikom trudu koji ste utrošili, veća je šansa da ćete odustati.

Bazira se na samo jednoj namirniciMnoge dijete se zasnivaju na jednoj namirnici koja se konzumira tokom nekoliko dana, dok je dijete, koje obuhvataju raznovrsne namirnice mnogo lakše sprovoditi. Naš savet je da zaboravite na dijetu koja se zasniva ne jednoličnoj ishrani, uprkos tome što ćete morati svakodnevno da spremate obroke. Prezasićenost hranom koju ste jeli cele prethodne nedelje izaziva nezadovoljstvo i umor, a to su jasni znakovi da vam taj program ishrane ne odgovara.

Previše utiče na tvoje raspoloženjeAko trenutnu dijetu doživljavate kao mučenje onda definitivno morate pronaći novi način da izgubite suvišne kilograme. Konstantni osećaj gladi, mrzovoljnosti i umora predstavljaju veliko upozorenje koje govori da ne unosite dovoljno kalorija ili sastojaka koji su potrebni za normalno funkcionisanje organizma.

Oštećuje digestivni sistemDijareja, nadimanje i konstipacija su takođe značajni pokazaoci da ste na pogrešnoj dijeti. Kada promenite način ishrane, sasvim je normalno da se jave neke manje promene u digestivnom traktu, ali ako su one velike i ako uključuju lečenje lekovima, jasno vam je da treba da promenite dijetu.

Oštećuje kožu i kosuRestriktivna dijeta koja isključuje masti može da izazove nedostatak zdravih masnih kiselina, koje su potrebne za zdrav izgled vaše kože i kose. Kada primetite simptome oštećenih vlasi ili izraženu suvoću kože, koji su nastali nakon što ste započeli da držite dijetu, budite sigurni da ne dobijate dovoljno kalorija i da u vašoj ishrani nedostaju neke važne namirnice.

Nemate dovoljno energije za sportske aktivnostiNajuspešniji plan za gubljenje kilograma se zasniva na kombinaciji dijete i vežbanja. Ako se sve vreme osećate umorno i nemate energije za sportske aktivnosti, znak je da vam dijeta koju sprovodite ne odgovara. Pobrinite se da vaš plan ishrane omogućava dovoljan boj kalorija da biste ostali aktivni.

PREPORUČUJEMO JOŠ SA SAJTA ELLE.RS

7 navika produktivnih ljudi

Make-up trend koji osvaja svet: Ajlajner look kom nećete moći da odolite

Nega filmskih diva: Napravite masku za lice koju koriste filmske zvezde

Mali trikovi za lepši i savršeniji osmeh

Čaroban napitak sa samo 2 sastojka koji topi kilograme

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track