OBRATITE PAŽNJU: Ovih 5 namirnica svi jedu na pogrešan način
Foto: Profimedia

Vodite računa

OBRATITE PAŽNJU: Ovih 5 namirnica svi jedu na pogrešan način

Žena -
Postoji dosta namirnica koje jedemo na pogrešan način a da toga nismo ni svesni, čime "ubijamo" vitamine.

Količina nutrijenata koju uzimamo iz hrane zavidi od načina kako određene namirnice pripremamo i s čim ih kombinujemo. Pedstavljamo vam 5 namirnica koje ste verovatno do sada jeli na pogrešan način.

1. Guljenje kivija - Kiviji su odličan izvor C vitamina, omega 3 masnih kiselina, bogati su vlaknima te sadrže kalij koji snižava krvni tlak. Takođe, ovo voće smanjuje rizik od srčanih bolesti, tumora, glavobolje, moždanog udara i otklanja stres. Ako gulite kivi, ova činjenica će vas iznenaditi. Naime, dlačice na kori ovog voća su odličan antioksidans, a nutricionisti veruju da ima supstance koje štite od raka, upala i alergija.

2. Konzumiranje samo plodova brokolija - Brokoli je nesumnjivo jedna od najboljih namirnica za ljudski organizam, a dokazano deluje kao prevencija različitih oblika raka. Ipak, obrada na previsokoj temperaturi može uništiti većinu dobrih sastojaka. Jedini siguran način da zadržite sve zdrave sastojke je kuvanje na pari. Mali plodovi izgledaju privlačnije, ali postoje razlozi zbog kojih treba jesti i peteljke."Peteljke su manje ukusne od cveta, ali u njima ima više kalcijuma i vitamina C”, kažu nutricionisti.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

3. Konzumiranje obranog mleka - Obrano mleko je visoko obrađeno i nema gotovo nikakvu hranjivu vrednost, dok je organsko mleko puno važnih vitamina i minerala. Pri tome, nutricionisti tvrde da kad uklonimo sve masnoće, menjamo način na koji hrana deluje na naše tielo.

4. Roštiljanje mesa i karmeliziranje luka - Proces roštiljanja i karmeliziranja hrane stvara hemijsku reakciju u kojoj se šećeri vežu za belančevine te dolazi do glikolizacije (viška šećera), što uzrokuje starenje kože ili bolest poput Alchajmerove, kao i kardiovaskularnih bolesti, tvrde nutricionisti.Kako biste ovo izbegli, jedite sirovu hranu, pripremljenu lagano na vatri, blanširanu ili restanu - jer što je veća toplina, to je manja hranjva vrednost.

5. Jedete cimet samo ako je u desertu - Cimet pomaže balansirati nivo šećera u krvi i povećava sagorevanje masnog tkiva, odnosno ubrzava metabolizma. Možete ga dodati u voće, u pahuljice, čaj ili kafu, ili ga možete posuti po tostu s medom.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track