OPREZ! MOŽE BITI VRLO OPASNO! 8 razloga zašto imate KRV na gaćicama iako nisu oni dani!
Foto: Profimedia

posetite doktora

OPREZ! MOŽE BITI VRLO OPASNO! 8 razloga zašto imate KRV na gaćicama iako nisu oni dani!

Žena -

Ništa ne zabrine devojku kao kad vidi krv na gaćicama, a nema mentruaciju u tom trenutku.

Nažalost, bez posete ginekologu ne možete znati da li se ciklus samo poremetio ili se nešto drugo dešava. Ako primetite neregularno krvarenje, neke od ovih osam stvari mogu biti uzrok.

1. Trudni ste

Oko 20 odsto žena ima lagano krvarenje toekom prvih 12 nedelja trudnoće. Ako vam se javi iregularno krvarenje, a u plodnom ste dobu života, leakri uvek prvo proveravaju da li je beba na putu. To krvarenje je slabije nego uobičajena menstruacija.

2. Lekovi

Ako pijete neka sredstva protiv zgrušavanja krvi, može da se desi da menstruacije bude obilnija i duže. Dodaci ishrani poput ginko biloba mogu da dovedu do razređivanja krvi itako utiču na pojavu krvarenja. Tablete za kontracepciju koje sadrže estrogen i progesteron menjaju nivoe hormona i mogu da budu krivci. Ako ste tek počeli da uzmate lek pa primetili simptome, pomenite to lekaru.

3. Štitna žlezda

Štitnjača može da utiče na vaginalno krvarenje. Ako primetite mrlje krvi, doktor će se zabrinuti kako vam funkcioniše štitna žlezda. Neaktivna štitnjača može da deluje na hipofizu koja utiče na lučenje hormona, a u nekim slučajevima može se javiti krvarenje.

foto Profimedia
foto Profimedia

4. Polna bolest

Imate neku polno prenosivu bolest, a da to možda ni ne znate. One se često javljaju bez ikakvih simptoma. A ako primetite krv dole, posebno nakon seksa, možda se radi o klamidiji ili gonoreji. Trihomonas i HPV mogu izazvati upale cerviksa. A kada je cerviks upaljen, možete doći do krvarenja.

5. Imate intrauterini uložak

Intrauterini uložak, posebno onaj sa bakrom, može dovesti do krvarenja kod oko 25 odsto žena. Žene kažu da su im tada menstruacije obilnije i da duže traju. I neki drugi ulošci mogu da izazovu nasumična krvarenja prvih 3 do 6 meseci. Dobra vest je da ako imate taj uložak ciklus može da traje kraće i da bude manje obilan. Ako vam se uložak pomerio pa nije na pravom mestu, možete da primetite krv ali već će vam biti i neudobno.

6. Grubi seks

I od toga se može pojaviti krv. Rezultat grubljeg odnosa može biti oštećenje pre samog otvora vagine. Ako vam ovo nije previše bolno i znate uzrok krvi na donjem vešu, samo od sebe će zarasti i ne treba vam lekar. Sledeći put, malo lakše.

7. Sindrom policističnih jajnika

Policistični jajnici znače da imate višak androgena, muških hormona. To može biti uzrok intercikličkom krvarenju. Testosteron ometa estrogen da se ponaša kako treba. Simptomi su dug i težak ciklus, dugi period između ciklusa ili potpuno preskakanje ciklusa.

8. Karcinom

Ovo je razlog zašto krvarenje između ciklusa treba ozbiljno shvatiti. Nije tako često da uzrok krvarenju bude karcinom, to je najgori scenario. Krvarenje se može javiti zbog nekog pretkancerogenog stanja ili karcinoma materice ili grlića. Karcinom je češći ako imate povećani rizik, posebno HPV. Idite kod ginekologa na testiranja da biste bili sigurni.

foto Profimedia
foto Profimedia

(yourtango)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track