OTKRIJTE KAKVA STE ĆERKA: Zauzeta, posvećena ili se pretvarate u majku...
Foto: Profimedija

9 tipičnih odnosa koje majke formiraju sa ćerkama

OTKRIJTE KAKVA STE ĆERKA: Zauzeta, posvećena ili se pretvarate u majku...

Žena -
Odnos s majkom jedna je od najsnažnijih i najuticajnijih odnosa u životu svake žene. Prema irskoj književnici, postoji devet različitih tipova ćerki

Odnos između svake ćerke i mama je vrlo složen - neke od njih ne mogu da provedu zajedno sat vremena bez svađe, neke ne mogu da izdrže dan da se ne čuju, a neke se vide samo za praznike. Bez obzira na količinu druženja, odnos s majkom oblikuje karakter žene, njena shvatanja i ulogu koju ima.

Irska književnica i psiholog Nataša Fenel u svojoj novoj knjizi "The Daughterhood" opisuje devet tipičnih odnosa koje majke formiraju sa ćerkama.

"Svaka ćerka u sebi žudi za majčinim odobravanje, makar tvrdi suprotno. Taj odnos je jedan od najvažnijih u životu žene, a ima i velik uticaj na to kakva će ona biti majka", rekla je Nataša.

1. Zaposlena ćerkaNe odgovara uvek na njene pozive, daje majci obećanja koja ne može da održi, kaže joj da nije kod kuće iako jeste samo da ne bi došla do nje i žuri da što pre završi telefonski razgovor s njom.

2. Ćerka majke obolele od depresije Njena majka ima neku dijagnozu psihičke bolesti, poput depresije, ali dok je bila mlađa, to nije shvatala. Ona je čitav život žudela za mamom kakvu imaju njene prijateljice, stabilna i na koju može da računa. Ćerka ima problema s poverenjem i strah ju je da se ne pretvori u svoju majku.

3. Ćerka narcisa Njena majka je skroz opterećena sobom, koja uvek kritikuje ćerku i nameće joj osećaj manje vrednosti. Odnos je narušen ili gotovo nepostojeći.

4. Ćerka koja se pretvara u majkuOvom tipu pripada velik broj ćerki, a sličnosti se počinju pojavljivati u srednjoj životnoj dobi. Prepoznaje se po započinjanju rečenica tipičnim maminim frazama, pa čak i ton glasa, a najčešće se sličnosti javljaju u razgovoru s decom ili partnerom.

5. Ćerka koja tuguje sa majkom Ona je imala ispunjavajući odnos s majkom, ali je on je prekinut - najčešće zbog njene smrti ili teške bolesti, poput Alchajmera. Pomisao na majku izaziva tugu i bol, ali i zahvalnost na zajedničkim lepim trenucima.

6. Zavisna ćerka ŽOna svakog dana zove majku i ne može sama da donese nijednu važnu odluku bez konzultacija s njom, ali zove je i za sve drugo - kulinarske savete, kako bi se požalila na muža ili prijateljicu, savete šta da obuče...

7. Posvećena ćerkaOva ćerka oseća se kao svoju dužnost da udovoljava majci, odvede je na kafu i u šoping i sa njom se često druže, kako bi joj se zahvalila za sve što je mama učinila za nju.

8. Neodlučna ćerkaIako zna da bi trebalo više da pazi na osećaje svoje majke i udovoljavati joj, ovaj tip kćeri naprosto nema dovoljno volje i energije za to. Iako voli svoju majku, čvrsto vjeruje da je ona mama, a da ne bi trebala biti najbolja prijateljica.

9. Ćerka koja uvek razočaraOna se oseća kao da nikad nije ispunila očekivanja svoje majke koja je konstantno kritikuje - od toga da ne zna da odabere posao i muškarca do načina kuhanja. To nastavlja činiti i pošto ćerka dobije decu, pa ako za ništa drugo, onda zbog pogrešnog odgoja. Ovaj odnos prepun je antagonizma, svađa, ali i mirenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track