PAZITE KAD SLEDEĆI PUT KRENETE U ŠOPING: Evo koje su cipele najopasnije za vaše zdravlje!
Foto: Profimedija

Vodite računa

PAZITE KAD SLEDEĆI PUT KRENETE U ŠOPING: Evo koje su cipele najopasnije za vaše zdravlje!

Žena -
Pri nošenju cipela na visoku petu težina se prebacuje na prednji deo stopala što vrši veliki pritisak na njega

Mnogi veruju kako najveća opasnost, kada je u pitanju obuća, dolazi od cipela sa visokom petom, ali da li ste znali da i neke vrste čizmi, pa i popularnih baletanki mogu biti rizične za vaše zdravlje?

Salonke

Pri nošenju cipela na visoku petu težina se prebacuje na prednji deo stopala što vrši veliki pritisak na njega. Ovo takođe prisiljava da se vaša kolena i kukovi pomere napred, što šteti vašim nogama i leđima. Nošenje ovakvih cipela uzrokuje hiperekstenziju, iščašenja zglobova, frakture srednjeg dela stopala, benigne nervne tumore, obamrle živce i otok sa zapaljenjem na palcu noge.

Platforme

Platforme imaju petu koja isto uzrokuje pritisak na jedan deo stopala i tera telo napred. Ipak, ovakve cipele su udobnije, smanjuju pritisak i lakše ih je nositi. Ipak i one mogu uzrokovati hiperekstenziju, frakture, iščašenja i ostale simptome kao kod visokih peta.

Čizme na visoku petu

Čizme na visoku petu uzrokuju slične probleme kao salonke. Peta na čizmama ne bi trebalo da bude previsoka, pri čemu se treba držati jednog pravila. Za svakih 2,5 santimetara pete pritisak na vaše stopalo je veće za 25 odsto vaše težine. Nošenje ovih čizmi uzrokuje hiperekstenzije, otok i savijanje nožnih prstiju.

Baletanke

Ne pružaju nogama dovoljno potpore, nemaju jastučiće i imaju pretanki đon. Baletanke su ipak fleksibilne, zbog čega tjeraju mišiće da više rade, što je dobro jer se oni zbog toga jačaju. Ali postoji i problem - veliki rizik da vam se u stopalo zabode neki strani predmet. Nošenje baletanki takođe može uzrokovati upalu mišića, bolne pete, istegnuća i spoljne povrede.

Konversice i slično

Iako nemaju baš jastučiće, uvek možete u njih naknadno staviti uloške, kako bi vam bile udobnije. Takođe su vrlo fleksibilne, a materijal štiti stopalo od okoline. Međutim, čak i ova popularna obuća može prouzrokovati upalu mišića, bol u peti i istegnuća, ali to više zavisi od nezgoda nego o samim patikama.

Patike za trčanje

Previše jastučića takođe nije dobra stvar. Kada imate mnogo takve potpore, ne dobijate dovoljno fidbeka koji vam dozvoljava da osetite tlo. Ove patike su idealne za kretanje poput trčanja, hodanja i sličnog, ali mogu dovesti do hroničnih povreda stopala, posebno u predelu pete.

Japanke

Većina japanki je preravna, pretanka i preotvorena. Zbog toga je stopalo jako izloženo okolini i ne dobija dovoljno potpore. Deo koji dolazi između prstiju takođe je opasna jer forsira mišiće da se previše naprežu. Nošenje japanki može uzrokovati upalu mišića, bolove u petama, istegnuća, fraktura i spoljne povrede.

Gumene čizme

Ove su čizme popularne u kišovito i vlažno doba, jer štite od vode. Ali one su napravljene od gume, lateksa i sličnih materijala koji ne dišu, zbog čega se lakše razvijaju bakterije, gljivice i žuljevi.

(Radiosarajevo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track