Postoji veoma dobar razlog zašto piletinu ne bi trebalo prati pre spremanja, a to je...
Foto: Profimedia

Razmislite pre kuvanja

Postoji veoma dobar razlog zašto piletinu ne bi trebalo prati pre spremanja, a to je...

Žena -
Iako većina nas instinktivno pere meso pre kuvanja, tako samo pogoršavamo stvar

Kao većina ljudi, sigurno i vi perete piletinu pre kuvanja. Čini vam se da je pranje dobro i da na taj način preventivno izbegnete zarazu uzrokovanu hranom, ali je ustvari istina drugačija.

"Morate znati da ako ste kupili piletinu na njoj već imate ili salmonelu, ili camplobakteriju, ili oboje", tvrdi Dženifer Kvinlan, profesorka na Dreksel Univerzitetu.

Ove dve bakterije su glavni uzrok zaraze hranom. Ako operete piletinu, najverovatnije je da ćete bakteriju raširiti svugde po kuhinji, a i po sebi. Voda kojom ispirate piletinu nije dovoljno vruća da bi ubila bakterije.

Ljudi peru piletinu, zbog različitih razloga: da isperu vidljivu prljavštinu, očiste je od raznih klica, i jer im ona jednostavno deluje prljavo.

Bolji je papirni ubrus

Pranjem se bakterija širi na sudoperu i okolne površine putem procesa koji se zove aerosolizacija. Ako kasnije ljudi jedu bilo koju hranu pripremljenu na tim površinama mogu se razboleti jer je zasigurno došlo do kružne kontaminacije.

Nema potrebe izlagati se takvom riziku jer će kuvanje na visokoj temperaturi ubiti sve bakterije.

Sigurniji način da sa piletine skinete prljavštinu je da je papirnim ubrusom dobro obrišete i bacite ubrus. Pojedini strani trgovački lanci počeli su da tretiraju piletnu parnim čišćenjem i ultrazvukom da je temeljno očiste od potencijalno smrtnih bakterija.

Visoka temperatura ionako ubija sve

Recimo, u Velikoj Britaniji 280.000 ljudi godišnje oboli od trovanja campilobakterijom, a većina oboljenja vezana je za piletinu. Uzgajivačima piletine će se plaćati podsticaji kako bi se osiguralo da njihovo pileće meso bude bez bakterija.

Ujedno će pokušati da prodaju piletinu u vrećicama i ona će se moći direktno da se stavlja u rernu, bez da se dodiruju ili nagonski peru.

Piletina koja nije namenjena pripremi u rerni, biće pakovana u specijalne vrećice zaštićene od curenja.

U svakom slučaju, piletinu je potrebno temeljno i dobro pripremiti na visokim temperaturama i to bi trebalo istaći na nalepnicama.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

(Telegram.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track