PREŽIVELA 30 OPERACIJA: Pobedila je smrtonosnu bolest, a evo šta joj je pomoglo u tome
Foto: Printskrin

Ima samo 39 godina

PREŽIVELA 30 OPERACIJA: Pobedila je smrtonosnu bolest, a evo šta joj je pomoglo u tome

Žena -
Kada je imala samo devet meseci, Samanta je dobila bakterijski meningitis, smrtonosnu upalu moždine

Amerikanka Samanta Benet iz Kolumbusa u Ohaju preživela je smrtonosni meningitis, a danas je aktivna članica društva koje podiže svest o toj kobnoj bolesti. Pomoću svojih slika leptira, Samanta pruža utehu roditeljima kojima su preminula deca.

Ona je preživela smrtonosni meningitis zbog kojeg je bila na čak 30 operacija u svojih 39 godina života.

Kada je imala samo devet meseci, Samanta je dobila bakterijski meningitis, smrtonosnu upalu moždine. Preživela je, ali njeno telo je bilo prekriveno ožiljcima, lice joj je bilo oštećeno, a pola desnog stopala i nekoliko prstiju morali su da joj amputiraju.

Ali, Samantu (39) bolest nije sprečila da ostvari svoje snove. Postala je uspešna slikarka i strastvena aktivistkinja, udala se i rodila dvojicu sinova.

Zbog svog truda za podizanje svesti o meningitisu, danas će joj National Meningitis Association (NMA), američko društvo za borbu protiv meningitisa, predati nagradu.

Tokom svog života, Samanta je bila na tridesetak operacija kojima su joj rekonstruirani lice i noge. "Dugo nisam mogla da hodam. Imala sam osećaj kao da na nogama imam betonske blokove. Bilo je jako bolno", kaže Samanta, a u junu je čeka još jedna operacija kako bi sklonila veliki ožiljak s noge.

Pronašla utehu u slikanju leptiraSamanta je odmalena pokazivala interes za slikanjem, pa je to i studirala, a njene slike postale su popularne nakon što je podstaknutom tragičnom smrću svog novorođenčeta počela da slika leptire.

Medicinska sestra joj je objasnila da leptirići na vratima bolničkih soba znače da su te pacijentkinje izgubile decu. Kada se vratila kući, Samanta je počela da slika portrete žena koje su imale pobačaj ili su im preminula deca.

"Naučila sam da se isceljujem kroz umetnost. Uvek plačem kada slikam takve portrete. Ne poznajem te porodice, ali to su sve dirljive priče", kaže Samanta koja napravi oko 100 slika godišnje, a portreti pasa su najtraženiji.

Predsednik NMA Lin Bozof pre pet je godina čuo za Samantu i njene leptire i ona je otad aktivni član toga društva, boreći se se za dostupnost leka protiv strašne bolesti ulivajući nadu svojom borbenošću.

http://www.youtube.com/watch?v=PN97kQFcFJc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja