PRIPAZITE: Znate da ne smete da legnete sa šminkom, a ovo su POSLEDICE koje ćete snositi!
Foto: Profimedia

Čuvajte kožu

PRIPAZITE: Znate da ne smete da legnete sa šminkom, a ovo su POSLEDICE koje ćete snositi!

Žena -

Svaka žena ima neku svoju rutinu pre odlaska na spavanje – pranje zuba, tuširanje, nega kose, gledanje TV-a ili čitanje odbre knjige… Međutim, često de desi da zaborave ono najvažnije – skidanje šminke i tretiranje lica.

Da li vam se desilo da zaboravite na sve gorenavedeno i da zbog preteranog umora zapsite ispred televizora ili nakon što se kasno vratite posle žurke, jednostavno nemate snage za sebe?

Ako ste podtvrdno odgovorili, onda ne bi trebalo da zanemarite ovaj tekst.

Tokom dana, dok ste na poslu, fakultetu, u prevozu, na putovanju, šminka koju ste ujutru naneli na lice pokupi sve moguće bakterije i štetne radikale iz vazduha. Iako toga nismo svesne i ne osećamo ga fizički, to se dešava i sada dok ovo čitate.

Ti nestabilni molekulu razgrađuju kolagen u koži i ubrzavaju proces starenja, od čega strahuje svaka dama.

"Ne skidati šminku pre spavanja, jedna je od najgorih stvari što svaka žena može da učini za sebe", objašnjava dermatolog Džoel Šlezinger.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Takođe, doktorka Vitni Bouvi tvrdi da je šminka najgolji neprijatelj za vašu kožu, a naročito kada sa njom prespavate.

"Sve vrste šminke su štetne, ali neki proizvodi su gori od ostalih. Podloge i puderi, naročito na uljanoj bazi mogu blokirati pore i sprečiti kožu da diše", ističe Bouvi.

S druge strane, Šlezinger stavlja akcenat na korektore, koje svaka žena stavlja kako bi sakrila sitne nepravilnosti na svom licu.

"Korektor će pogoršati akne", tvrdi dermatolog i dodaje kako je to okrutna kazna za kožu s obzirom na to da mu je namena upravo da prikrije fleke na koži.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ostavite li ruž preko noći, može rezultirati ispucalim i suvim usnama.

Šminka koju stavljate na oči, takođe može znatno da vas iritira.

"Ukoliko maskarau ostavite na trepavicama, rizikujete da one postanu krhke, da pucaju, pa čak i da otpadnu, u zavisnostoi od toga koliko često vam se desi zaboravite da skinete maskaru", dodaje Šlezinger.

"Ukoliko ste se probudili s jučerašnjom šminkom na licu, umijte se dva puta umesto jednom", savetuje Bouvi.

Da bi vaša koža ponovo dobila potrebnu svežinu i elastičnost pokušajte sa nekom od prirodnih maski za lice i ne brinite!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track