REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Ova jedinstvena karakteristika otkriva DETETOVU INTELIGENCIJU
Foto: Profimedia

Analizirano je više od pola miliona ljudi

REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Ova jedinstvena karakteristika otkriva DETETOVU INTELIGENCIJU

Žena -

Na bebe rođene s većim glavama često se gleda kao na nešto nenormalno, barem dok ne dosegnu starost od 6 meseci.

I dok se čini preterano apstraktno da bi bilo istinito, veličina glave pri porođaju je očito prilično precizan pokazatelj kognitivnih sposobnosti - tako se barem navodi u novoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Molecular Psychiatry.

Istraživači iz Velike Britanije nastojali otkriti vezu između mozga i DNK i pronašli "značajnu povezanost ... između kognitivnih rezultata testa i mnogih poligenskih profila rezultata, uključujući i intrakranijski volumen - detetov opseg glave - i dečje kognitivne sposobnosti ".

Analizirano je više od pola miliona ljudi u dobi od 37 do 73 godina između 2006. i 2010. godine. Postavljana su im pitanja koja se odnose na njihovu pozadinu i način života. Ispitanici su morali dati krv, urin i uzorke sline za buduće analize i složili se s time da se njihovo zdravlje pregleda od rođenja nadalje.

Iako postoji bezbroj drugih faktora koji određuju detetovu inteligenciju, uključujući genetiku, odgoj i socijalizaciju, istraživači imaju razloga verovati da je novi dokaz dovoljno precizan da možda čak i predvideti koji će najverovatnije osoba pohađati koledž na temelju njihovog opsega glave pri porodu.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

(Wall.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track