ROBUJU KULTU LEPOTE: Devojčice sa 11 godina počinju da drže dijetu!
Foto: Profimedija

Dramatično

ROBUJU KULTU LEPOTE: Devojčice sa 11 godina počinju da drže dijetu!

Žena -
Da ne bi patile zbog viška kilograma, čak i kada imaju savršenu liniju, one namerno povraćaju posle obroka, gladuju ili počinju da puše, jer su čule da to pomaže u mršavljenju

I dok mnogi roditelji ćerkama još kupuju lutkice, te devojčice već razmišljaju o dijeti i nerviraju se zbog izgleda. Britansko istraživanje je pokazalo da čak 87 posto njih od 11 godina počinje da "robuje" kultu lepote jer veruje da žena vredi onoliko koliko je lepa.Zbog toga je tinejdžerkama već u najranijem dobu narušeno samopouzdanje i podložne su depresiji, a izložene vršnjačkom nasilju.Da ne bi patile zbog viška kilograma, čak i kada imaju savršenu liniju, one namerno povraćaju posle obroka, gladuju ili počinju da puše, jer su čule da to pomaže u mršavljenju.

Poražavajuć je podatak da svaka šesta devojčica najmanje jednom nije otišla u školu, jer tog dana nije bila zadovoljna svojim izgledom, dok polovina ispitanica priznaje da eskivira časove fizičkog vaspitanja zato što neće da se skida i znoji, a ne treniraju jer im šorts ili helanke ne stoje lepo.Još je dramatičniji podatak da je svaka peta 11-godišnjakinja probala neku dijetu. Ovo istraživanje je sprovedeno u Engleskoj, ali naši stručnjaci kažu da ni kod nas nije bolja situacija."Pogledajte samo kako se ponašaju devojčice koje još smatramo decom. Ta ista "deca" su toliko opsednuta izgledom da je anoreksija među njima postala normalna pojava. Granice su se pomerile, a krivce bi trebalo tražiti i u porodici i u društvenoj klimi koja vlada. Ne zaboravimo da će te devojčice sutra biti majke, koje će imati zadatak da vaspitaju svoju decu. Kakve će im savete deliti?! Zapitajmo se", upozorava psiholog Vesna Petrović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track