Roditeljske dileme: Da li je mom detetu potrebno popodnevno spavanje?
Foto: Shutterstock

Dremka bez suza

Roditeljske dileme: Da li je mom detetu potrebno popodnevno spavanje?

Žena -
Saznajte da li je vreme da vaš mališan kaže zbogom popodnevnoj dremki...

Kako se bude približavao bebin drugi rođendan, možda bi bilo dobro počnete da smišljate “oproštajno pismo” za popodnevnu dremku - retku priliku kada ste mogli da uživate u omiljenoj seriji, čipsu (bez deljenja), ćaskanju sa prijateljicom bez prekidanja, piše Yumama.

Nažalost, kao i sve dobre stvari, i ovim popodnevnim radostima jednom mora doći kraj. I mada je svako dete drugačije, “većina dece prestaje da spava u popodnevnim časovima između treće i pete godine”, objašnjava Elizabet Pentlej, autorka knjige “Rešenje za dremku bez suza”. Svakako, bez obzira kada vaše dete bude odlučilo da više ne želi da spava preko dana, ovaj period može biti težak i za njega, ali i za vas.

Znaci da je vaše dete spremnoPre nego što eliminišete popodnevno spavanje, proverite da li je vaše dete zaista spremno. Razumljivo je da dete neće doći samo i reći: “Hej, mama, gotov sam sa popodnevnim spavanjem, više mi nije potrebno”. Dakle, moraćete da se uverite, a evo i nekoliko znakova koji će vam pomoći:

Poteškoće pred spavanje“Kada detetu više nije potreban popodnevni odmor, obično ima poteškoća da zaspi u uobičajeno vreme”, ističe Elizabet Super, pedijatar specijalizovan za poremećaj sna. Popordnevno spavanje prestaje onda kada detetu više ne treba dodatni san. Kao rezultat tome, detetu će verovatno biti teško da zaspi u večernjim satima.

Odbijanje Kada detetu više ne treba popodnevnog sna, najlakše ćete primetiti po njegovom ponašanju. Ukoliko se vrpolji po krevetu, ustaje, pa čak i posle izvesnog vremena se ne uspava verovatno da je došao kraj popodnevnom spavanju.

Dobro raspoloženjeDeca koja su spremna da se odreknu dnevne doze spavanja biće raspoložena tokom celog dana. Naravno, vaše dete će imati promene u ponašanju i raspoloženju, ali uglavnom će biti dobre volje i imaće dovoljno energije da izdrži do večernjih časova.

Lako buđenjeČak i bez popodnevnog spavanja, dete će spavati dobro tokom noći i najverovatnije će se samo buditi u dobrom raspoloženju, koje može biti pokazatelj da više nema potrebe za dodatnom dremkom.

Znaci da dete nije spremnoDete lako zaspi popodneAko dete ne pruža otpor da spava u toku dana, lako zaspi i spava više od sat vremena, verovatno nije spremno da se oprosti od popodnevnog odmaranja.

Neraspoloženost

Ako je dete nervozno i razdražljivo u večernjim satima nakon neprospavanog popodneva, izgleda da mu je i dalje potreban dodatni odmor.

Dremanje u kolimaSećate se kako je vašeg mališana dok je bio beba uspavljivala vožnja? Ako se to dešava i sada kada je stariji, vrlo verovatno da još uvek nije spreman da kaže zbogom popodnevnom spavanju. ZevanjePrvi znak da je neko pospan, svako je zevanje. Ukoliko vaše dete trlja okice, zeva, ućuti se i umiri znaćete ‘koliko ima sati’.

Hiperaktivnost

Ponekad kada su pospana, umesto da budu iscrpljena, deca mogu postati nervozna i hiperaktivna. Obratite pažnju.

Olakšajte odvikavanje od popodnevnog spavanjaAko još uvek niste sigurni da li je vaše dete spremno da ostane bez popodnevnog sna, najbolje je da vodite dnevnik u kome ćete zapisivati vreme buđenja, vreme dremke, vreme regularnog spavanja, kao i ponašanje preko dana, predlaže doktorka Super. Nakon dve-tri nedelje, bićete u stanju da lakše donesete odluku da li je detetu još uvek treba da odspava u toku dana.

Dozvolite detetu da spava popodneVaše dete neće odjednom prestati da spava preko dana. “Ovaj prelazni period može trajati nekoliko meseci, pa čak i pola godine. Dete će možda nekad odspavati preko dana, ali biće i onih dana kada će biti sasvim u redu iako ne odspava. Zato nemojte ukidati odjednom popodnevno spavanje, ali obratite pažnju ukoliko je dete starije od šest godina i spava posle podne svakog dana. To može biti znak da ima neki problem sa spavanjem, pa je potrebno posetiti pedijatra.

Pomerite večernji termin spavanja

Ukoliko je dete pospano u toku popodnevnih časova, pomerite večernji odlazak u krevet za sat vremena ranije.

Umesto spavanja izaberite odmaranjeUkoliko je vaše dete u periodu odvikavanja od popodnevnog spavanja probajte da ga pustite da odmara na tihom i mirnom mestu nekih pola sata, uz povremenu proveru. To će mu omogućiti da odmori neko vreme i povrati energiju.Sa sajta Yumama.com preporučujemo još:Koliko sna je potrebno detetu?30 najsimpatičnijih izgovora zbog kojih mališani ne žele u krevetBebin san: Detaljno uputstvo za popodnevno spavanjeUpozorenje roditelja koji umalo nisu izgubili sina: Grožđe može biti opasno za decu (FOTO)Dirljiva reakcija male devojčice na prvi susret sa bratom (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track