ŠTA NAS ČINI SREĆNIM: Nekad nam je bilo važno obrazovanje, a danas...
Foto: Profimedia

Istraživanje

ŠTA NAS ČINI SREĆNIM: Nekad nam je bilo važno obrazovanje, a danas...

Žena -
Psiholozi s britanskog Univerziteta Bolton ponovili su socijalni eksperiment proveden pre gotovo osamdeset godina u istom gradu da bi ustanovili čine li i danas ljude srećnima iste vrednosti

Sigurnost je ljudima danas jednako važna kao i pre 80 godina, ali su dobro raspoloženje i slobodno vreme postali važniji od obrazovanja i vere, utvrdili su britanski psiholozi.Psiholozi s britanskog Univerziteta Bolton ponovili su socijalni eksperiment proveden pre gotovo osamdeset godina u istom gradu da bi ustanovili čine li i danas ljude srećnima iste vrednosti.Pre 80 godina je 226 anketiranih stanovnika Boltona na pitanje "Šta vas čini srećnim?", postavljeno u lokalnim novinama u odgovorima navelo deset faktora. Prva tri mesta zauzeli su sigurnost, znanje i vera.

Profesori sa Univerziteta Bolton prošle godine su ponovili eksperiment u istom gradu, koji je pokazao da je današnjim ljudima sigurnost i dalje među prva tri faktora, a novi na popisu su dobro raspoloženje i slobodno vreme.Vera, koja je pre osam decenija bila na trećem mestu po važnosti, pala je na poslednje mesto popisa naših savremenika.Godine 1938. većina ispitanika odgovorila je da se najbolje oseća u vlastitom gradu, dok se čak 63 odsto današnjih učesnika ankete srećnije oseća izvan svog grada.I danas je, kao i nekad sreća među vrlo važnim životnim vrednostima. Četrdeset odsto u to je verovalo i pre 80 godina, a isti postotak tako misli danas. Ni u jednom razdoblju većina ispitanika sreću nije povezala s materijalnim vrednostima ni sa bogatstvom.

(Slobodna Dalmacija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track