TAJNA JE U KUTIJI: Zašto su finske mame najsrećnije na svetu?
Foto: Profimedia

FINSKA TRADICIJA

TAJNA JE U KUTIJI: Zašto su finske mame najsrećnije na svetu?

Žena -
Svako novorođenče ima pravo na kutiju punu stvari potrebnih bebi u prvim mesecima života, a sama kutija može da posluži i kao krevetac

Punih 77 godina finske trudnice dobijaju od vlade kartonske kutije koje služe kao svojevrsni start paket koji sadrži odeću, kozmetiku, pelene, igračke, peškire, vreću za spavanje, čaršave i maleni dušek, koji može da posluži i kao krevet.

Tradicija potiče još od 1930. kada je Finska bila mnogo siromašnija zemlja nego sada sa vrlo visokom stopom smrtnosti novorođenčadi: na 1.000 rođene dece, umiralo ih je 65, zbog toga je ova vladina politika osmišljena da svoj deci u Finskoj, bez obzira na to jesu li iz siromašne ili bogate porodice, pruže jednak početak i svu negu koja im je potrebna.

Nakon što su pune kartonske kutije besplatno počeli da dele 1938. sve se promenilo. Mnogi tvrde da su kutije pomogle Finskoj da danas postigne jednu od najnižih stopa smrtnosti novorođenčadi na svetu. S obzirom da dolazi sa dušekom, kutija je postala dečji prvi krevetić. Mnogi su, iz svih društvenih sredina, svoju decu stavljali na spavanje između 'četiri kartonska zida' sigurnosne kutije.

Roditelji koji su preuzeli kutiju, imali su samo jednu obvezu, a to je da zakažu lekarski pregled pre nego li beba navrši četiri meseca.

- Nedavno je bilo istraživanje koje tvrdi kako su finske mame najsrećnije na svetu, a kutija je prvo što mi je palo na pamet kao razlog. Jako dobro se država brine za nas, pa čak i sada u krizi kad su usledili mali rezovi - kazala je Tita Vajrinen, 35-godišnja majka dvojice dečaka.

(Jutarnji.hr/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track