UKLONILI JOJ MATERICU ZBOG RAKA: Posle 4 pokušaja, ona ipak na svet donela dečaka!
Foto: Profimedia

Čudo medicine

UKLONILI JOJ MATERICU ZBOG RAKA: Posle 4 pokušaja, ona ipak na svet donela dečaka!

Žena -
Posle četiri pokušaja, konačno je ostala u drugom stanju. Trudnoća je protekla bez ikakvih komplikacija, a mama je rodila savršeno zdravog dečaka

Jedna majka iz Švedske, koja je zbog karcinoma izgubila matericu u svojim 20, objašnjava kako još ne može da veruje da u naručju drži svoje rođeno dete.

Svoju matericu "ustupila" joj je njena majka. Još ne mogu da opišem zadovoljstvo i sreću koju osećam. Sve te emocije o kojima sam toliko maštala su tu, ali su još intetnzivnije, rekla je majka koja nije želela da otkriva svoj identitet, a sada zajedno sa suprugom uživa u društvu njihovog devetomesečnog sina.

Dr Mets Brenstorm ističe da su se ovom revolucionarnom procesu priključile još četiri porodice. Ista materica doneće transplantirana četiri puta doneće na svet četiri generacije. Do sada su postojala dva pokušaja transplatacije materice, ali nažalost nijedan nije bio uspešan.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Lekari iz Francuske, Britanije i Amerike ujedinili su se u ovim pokušajima, ali je donor uvek bila preminula osoba, a ne živa, kao što je u ovom slučaju. Majka, u ranim 30, koja je ovim putem donela na svet svoje dete, kaže da je suzama ispratila svoju majku u operacionu salu i da nikada neće moći da joj se dovoljno zahvali za ovo što je učinila za nju.

Ponosna baka, koja ima oko 50 godina, kaže da nije previše razmišljala kada joj je ćerka predložila ovu ideju.

"Ne samo da imam unuče, već mi je drago što sam na ovaj način ušla u istoriju moderne medicine", rekla je baka. Nakon transplantacije, lekari su čekali godinu dana, pa su se tek tada odlučiči na IVF postupak.

Posle četiri pokušaja, konačno je ostala u drugom stanju. Trudnoća je protekla bez ikakvih komplikacija, a mama je rodila savršeno zdravog dečaka. "Kada ga osetim tako blizu sebe, dođe mi da zaplačem od sreće", kazala je ponosna majka, koja dodaje da će svom sinu jednog dana ispričati sve o načinu na koji je začet.

Brenstorm ističe da sa kolegama radi na usavršavanju ove procedure, a nada se da će materice preminulih žena moći da koriste na ovaj način, kao id a će razvojom medicine skratiti samo vreme operacije. Dr Brenstorm trenutno sarađuje sa kolegama iz Indije, Singapura, Libana i Argentine

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track