(VIDEO) Kako se u Iranu menjalo viđenje ženske lepote tokom proteklih 100 godina?
Foto: Ps Yt

NEVEROVATNE PROMENE

(VIDEO) Kako se u Iranu menjalo viđenje ženske lepote tokom proteklih 100 godina?

Žena -
Lepota neprestano prolazi kroz promene, a žene u Iranu su u prošlom veku definitivno bile svedok toga. Šta je to što ženu čini lepom?

Ovaj članak je preuzet sa sajta National Geographic.Od 1910. do 1980. godine, poimanje lepote u Iranu je prošlo kroz značajne promene i više puta doživelo revoluciju.Sve to prikazano je u nedavno objavljenom kratkom filmu na Jutjubovom kanalu Cut Video. Na početku snimka, imamo priliku da vidimo manekenku Sabrinu Saraji sa strogim hidžabom, a zatim kao nešto manje konzervativnu vernicu. Sudeći po ovom videu, od četvrte decenije XX veka, žene u Iranu šminkale su se i oblačile kao pripadnice nežnijeg pola na Zapadu, a sve to su pratile i frizure karakteristične za određene periode. Međutim, od osamdesetih godina, ponovo do izražaja dolaze prirodna lepota i veo.Hidžab je u Iranu i danas obavezan po zakonu, ali ga mlade Iranke češće nose nešto opuštenije, tako da ne prekrije kosu u potpunosti.Ukoliko žena na ulicu izađe bez hidžaba, preti joj kazna od 10 dana do dva meseca zatvora, odnosno novčana kazna. Nedavno su vlasti odbile predlog zakona kojim se nošenje hidžaba treba podstaći tako što će "moralna policija" i poslodavci dobiti odrešene ruke da verbalno ukore žene zbog nešto slobodnijeg izgleda.

http://www.youtube.com/watch?v=G7XmJUtcsak
NATIONAL GEOGRAPHIC Evolucija lepote u Severnoj i Južnoj Koreji (VIDEO) Zavirite u najmanji park na svetu Šta smo to uradili Zemlji? Kada su se psi odvojili od vukova i postali čovekovi prijatelji? BORBA ZA KULTURU I SEĆANJE: Šta ćemo izgubiti padom Palmire?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track